Nieuwe BREEAM-NL richtlijn maakt je in lijn met de EU Taxonomie-eisen

Om je investeringen echt groen te noemen, moet je voldoen aan de spelregels van de EU Taxonomie. Met BREEAM-NL is voldoen aan deze groene Europese spelregels een stuk eenvoudiger. Zo kan je met de nieuwe BREEAM-NL richtlijn Nieuwbouw en Renovatie Woningen al in lijn zijn met de eisen van de EU Taxonomie. Aan welke credits moet je minimaal voldoen? Dit staat beschreven in de nieuwste versie van de publicatie ‘Vergelijking EU Taxonomie en BREEAM-NL’.

Lees hier de nieuwe Vergelijking EU Taxonomie en BREEAM-NL

 

EU Taxonomie-verklaring uitgebreid

Tijdens het certificeringsproces wordt op onafhankelijke wijze getoetst of het gebouw voldoet aan de Europese duurzaamheidscriteria. Hieruit volgt de EU Taxonomie-verklaring. Aan de hand van de EU Taxonomie-verklaring kun je als marktpartij aan je investeerders en accountant laten zien dat een bedrijfsactiviteit voldoet aan de eisen van de EU Taxonomie en dus als ‘groen’ bestempeld mag worden. De EU Taxonomie-verklaring is bedoeld voor (grote) bouwers, beleggers en financiële partijen.

Deze verklaring was voorheen alleen beschikbaar voor projecten die volgens BREEAM-NL In-Use V6 werden gecertificeerd, maar is nu ook bij beschikbaar voor projecten die volgens de nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen worden beoordeeld.

Voordelen en toekomstbestendig

Thomas Heye, programmamanager BREEAM-NL, over de voordelen: “De eisen van BREEAM-NL gaan over het algemeen verder dan de huidige EU Taxonomie. Daarnaast biedt BREEAM-NL inzage in hoe je nog verder kunt verduurzamen. Soms heeft de EU Taxonomie een andere benadering dan BREEAM-NL en deze punten hebben we ook meegenomen in de vergelijking, die alleen voor de EU-Taxonomieverklaring ingevuld hoeven worden."

Peter Gabriëls, senior projectmanager bij DGBC, voegt hieraan toe: “De EU Taxonomie stelt meer eisen aan nieuwbouw dan aan bestaande bouw. Denk bijvoorbeeld aan de eisen voor de locatie van nieuwbouwprojecten. Als je een nieuwbouwproject wil starten dan moet je als opdrachtgever ook bewust zijn dat er in bepaalde gebieden niet gebouwd mag worden wil je jouw activiteiten groen noemen. Het betekent dat er dus scherpe keuzes gemaakt moeten worden.  Met de EU Taxonomie zet je een goede stap voorwaarts, verder dan Nederlandse bouwregelgeving. Wil je echt toekomstbestendig zijn, dan geeft de nieuwe BREEAM-NL richtlijn Nieuwbouw en Renovatie Woningen de goede richting aan wat 'nodig is' om de klimaatdoelen te behalen.”

Webinar voor opdrachtgevers

Kijktip: Leer hoe je BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen inzet als verduurzamingsinstrument tijdens het webinar op dinsdag 28 november. Programmamanager Thomas Heye licht toe hoe actuele duurzaamheidsthema’s zijn verwerkt in BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen. Ook de voordelen van een certificering met het keurmerk komen uitgebreid aan bod. Dit webinar is specifiek voor opdrachtgevers, meld je hier aan.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council