Timo Huisman is counsel-advocaat, lid van de praktijkgroep Vastgoed, medevoorzitter van het Project Development & Construction team én lid van de ESG-focusgroep van Loyens & Loeff. Voor Huisman is DGBC geen onbekende club. Zoals hij zelf zegt, draagt hij de stichting en directeur Annemarie van Doorn een warm hart toe. En vreemd is dat niet, de band blijkt jaren terug te zijn ontstaan. Zo vertelt Huisman dat hij Van Doorn al kende toen DGBC nog in oprichting was. “Toen Annemarie aan de slag ging bij DGBC heb ik het stokje van haar overgenomen als voorzitter van de Green Business Club. Daarna ben ik DGBC uiteraard blijven volgen.”
Logische samenwerking
Dat Loyens & Loeff nu de samenwerking aangaat met DGBC is volgens Huisman een logische stap. “Door de jaren heen is DGBC enorm ontwikkeld. In het begin was het vooral keurmerkhouder van BREEAM-NL, maar de laatste jaren is het juridische component steeds belangrijker geworden. Daar kunnen wij een rol in spelen.” Hij doelt daarmee onder andere op de verdere vertaling van de EU Taxonomie naar de Nederlandse bouw- en vastgoedpraktijk, waarvoor een werkgroep binnen DGBC is opgericht en waar Loyens & Loeff onderdeel van is.
Geïntegreerde aanpak
En er is meer. Ook bij het rapporteren over duurzaamheid kunnen Huisman en zijn collega’s een waardevolle rol vervullen, bijvoorbeeld bij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). “Enerzijds gaat het over Europese spelregels en anderzijds over afspraken die betrokken partijen met elkaar maken. Hierbij kunnen wij onze cliënten adviseren, maar we maken ons er ook hard voor dat er informatie beschikbaar komt en gedeeld wordt waarop partijen kunnen acteren. Dan kun je de keten in beweging krijgen. Het is een filosofie die ook aansluit op die van DGBC.”
Huisman benadrukt dat Loyens & Loeff een bijdrage wil leveren aan een geïntegreerde aanpak, iets dat helpt bij de versnelling naar een duurzaam gebouwde omgeving. “Zowel op juridisch als fiscaal vlak kunnen wij een rol spelen. Maar bij vastgoed heb je ook een notarieel component. Op al die vlakken denken we graag mee en onderzoeken we wat er mogelijk is of mogelijk kan worden gemaakt.”
Achterban
Het uitdiepen en onderzoeken van relevante duurzaamheidthema’s is iets dat ook DGBC door de jaren heen veelvuldig gedaan heeft. En met verve, volgens Huisman. “Ze hebben de handschoen altijd opgepakt op een logisch moment. De partners zijn afkomstig uit de gehele keten: ontwikkelaars, adviesbureaus, bouwers en beleggers. Het merendeel heeft zich aangesloten. Volgens mij kunnen ze alleen de gebruikers soms nog wat moeilijk bereiken.” Al heeft hij daar ook gelijk een mogelijke oplossing voor. “Bij de Green Business Clubs is het eigenlijk omgekeerd, die hebben juist veel contact met gebruikers. Wellicht dat ze elkaar hierin kunnen versterken.”
Duurzame bijdrage
Ondertussen heeft Loyens & Loeff (Nederland) het Paris Proof Commitment ondertekend en het gedachtegoed van DGBC omarmd. Het kantoor probeert daarnaast ook binnen de eigen muren te doen wat nodig is om een duurzame bijdrage te leveren. “Ik ben onderdeel van onze ESG-focusgroep en merk bij onze werkzaamheden dat we deze doelstellingen organisatiebreed in ons achterhoofd hebben.” Huisman legt uit dat de footprint met name zit in reizen en het bedrijfsrestaurant. “We hebben verschillende KPI’s geformuleerd voor onze doelstellingen omtrent onze CO2-uitstoot, energiebesparing, watermanagement en biodiversiteit. Deze KPI’s gelden niet alleen voor vestigingen Amsterdam en Rotterdam, maar voor al onze kantoren in Europa.”
Loyens & Loeff Academy
Het duurzame denken en doen wordt ook vanaf dag één aan nieuwe collega’s meegegeven. Nieuwe medewerkers leren het bedrijf kennen via de Loyens & Loeff Academy. “In mijn bouwrechtpresentatie aan nieuwe collega’s vertel ik onder andere over de Green Business Club en DGBC. Op die manier hoop ik ze beseffen dat ze met hun werkzaamheden iets kunnen bijdragen. Of dat nu bij arbeidsrecht of vastgoed is maakt niet zo veel uit. Als je het met de paplepel krijgt ingegoten is het nog vanzelfsprekender om het ook echt te doen.”