Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Purpose

Purpose is de nieuwste partner van DGBC, een jong bedrijf met ambitieuze doelen zoals de komende jaren aantrekkelijke woonruimte creëren voor starters. Maar de doelen rijken verder dan dat. Oprichter Ruud Robeerst neemt ons mee in zijn inspirerende verhaal dat mede leidde tot de oprichting van Purpose.

Robeerst is inmiddels al enkele jaren een succesvol ondernemer. Maar niets is hem aan komen waaien. Sterker nog, op jonge leeftijd kreeg hij het zwaar voor zijn kiezen. Hij groeide op met gescheiden ouders en zijn moeder overleed nadat zij langdurig ziek was. Dat maakte hem snel volwassen. “Wat voor de gemiddelde puber logisch is, was voor mij niet het geval.” De gebeurtenissen hebben mede zijn ondernemersgeest gevormd. “Ik heb hard moeten knokken om iets te bereiken.” 

Vallen en opstaan 

Na een studie bedrijfskunde, met een afstudeerrichting in de vastgoed en makelaardij, besloot hij dat dat niet het pad was dat hij wilde bewandelen. “Het gaat er te veel om het geld en te weinig om de maatschappelijke impact.” Opvallend genoeg koos hij vervolgens voor een carrière in de bancaire sector. Maar dat kan hij eenvoudig toelichten: “Er zijn bij banken heel veel afdelingen waar je kunt bijdragen aan een betere wereld voor mensen. Ik wilde iets goeds doen.” Het bleek een schot in de roos. Na bijna tien jaar bij ING en Rabobank een waardevolle bijdrage te hebben geleverd, was het nota bene een van zijn managers die zei: ‘jij zit hier niet meer op je plek. Ga ondernemen.’ 
 
Het vormde het begin van een reis van vallen en opstaan. Na diverse bedrijven succesvol in de markt te hebben gezet, besloot hij investeerder te worden. “Ik kocht een oud gebouw op het Vrijthof in Maastricht, maar vervolgens voerde ik weer alleen maar gesprekken over geld. Dat wilde ik niet. Ik wilde mijn steentje bijdragen aan het oplossen van de wooncrisis en zo is vervolgens het idee voor Purpose ontstaan.  

Stijlvolle studio’s

Met Purpose wil Robeerst in eerste instantie starters op de woningmarkt bedienen. “En uiteindelijk willen we ook aanbod creëren voor expats, ouderen of mensen met een afstand tot de maatschappij.” Het bedrijf opereert in de regio tussen Utrecht, Nijmegen, Eindhoven en Breda maar moet in de toekomst verder uitgroeien. In drie steden zijn inmiddels projecten aangekocht, waar in de komende jaren luxe studio’s worden ingericht voor één- of tweepersoonshuishoudens. 

Stukje Purpose in handen 

Purpose heeft bedrijven uit verschillende takken aan zich weten te binden om de projecten zo goed mogelijk te realiseren. Robeerst: “We bouwen dit bedrijf op met partijen die businesspartner worden. Zo hebben onder andere een accountancy kantoor, een bouwbedrijf, een beddenleverancier, een communicatiebedrijf en een brandstrategiebedrijf zich aan ons verbonden. En de mensen die investeren in tijd krijgen langzaam een stukje van Purpose in handen. We bouwen het bedrijf met een ander verdienmodel dan de traditionele vastgoedmarkt.”  

Of de projecten succesvol zijn, wordt niet bepaald door de directie van Purpose, maar door de stakeholders. “Ook dat is net een beetje anders dan gebruikelijk. Zij mogen ons beoordelen. Je kunt het vergelijken met de beoordelingen van Uber: alles is heel transparant. En als onze stakeholders tevreden zijn, zijn wij dat ook.”  

Sociaal, maatschappelijke bijdrage 

Belangrijke stakeholders in dit geheel zijn natuurlijk de huurders. Robeerst legt uit dat we de afgelopen jaren in Nederland onvoldoende oog hebben gehad voor een belangrijke pijler in ons leven: een aangename woning. “Voor oudere generaties is het kopen of huren van een huis vanzelfsprekend, nu is het voor veel mensen een diep gekoesterde wens. Als je niet vanaf je twaalfde bij een woningbouwvereniging ingeschreven stond, wordt het heel moeilijk. Daar willen wij verandering in brengen.” 
 
Bij die verandering kan hij de hulp van Dutch Green Building Council goed gebruiken. “We willen een sociaal, maatschappelijke bijdrage leveren. Maar we hebben in onze trajecten te maken met gemeenten en pensioenfondsen, wat overwegend log opererende organen zijn.” Robeerst legt uit dat met het oog op schaalvergroting essentieel is om zijn verhaal juist bij hen te kunnen vertellen. “Niet alleen voor Purpose, maar ook voor vergelijkbare initiatieven. DGBC kan helpen ons verhaal te verspreiden. Op die manier kunnen we de traditionele vastgoedmarkt samen ten goede veranderen en zorgen voor passende woonruimtes.”  

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave