Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Vaessen

Eind 2023 trad Vaessen toe tot de achterban van Dutch Green Building Council. Deze kersverse partner focust zich op de bouw van maatschappelijk vastgoed en wil op die manier een positieve bijdrage leveren aan de vitaliteit van onze inwoners. Erik Staps nam het bedrijf twee jaar geleden over met zijn compagnon Gert-Jan Vermeulen. Hij praat ons bij over de ambities van het bouwbedrijf.

Voor Staps kent de bouwwereld weinig geheimen. Hij bekleedde sinds 1992 uiteenlopende rollen, maakte naam bij Heijmans en was tien jaar lang werkzaam als interim manager. Toen hij ruim twee jaar geleden werd benaderd voor een rol als directeur bij Vaessen, ontstond ook de mogelijkheid om het bedrijf samen met  Gert-Jan Vermeulen – die hij al kent vanaf zijn studietijd – over te nemen. 

Maatschappelijk vastgoed

De focus van Vaessen ligt op het bouwen van maatschappelijk vastgoed. Daarbinnen speelt sport een grote rol. Niet verrassend, beide heren zijn grote sportfanaten en de voorliefde voor het ondernemen kon op deze manier worden gecombineerd: een gouden greep. “Het geeft heel veel voldoening”, aldus Staps. “Ook omdat we iets doen voor de maatschappij. Naast het bouwen van sporthallen, gymzalen en zwembaden, zetten we onze tanden in scholen en gebouwen voor hulpdiensten. We opereren echt in het publieke domein.”

Het bouwen van maatschappelijk vastgoed is een specifieke tak van sport. “We bouwen voor de maatschappij”, vervolgt Staps. De link met duurzaamheid is dan ook snel te leggen. “De bouwwereld heeft veel impact op het gebruik van grondstoffen. Daar zijn we ons zeer bewust van en daarom proberen we ook het goede te doen: nul uitstoot in 2050 en Paris Proof opereren. Dat is echt het doel. Maar in de bouw worstelen we allemaal met dezelfde vraagstukken.”

Logische samenwerking

Voor Staps was het dan ook een logische beslissing om aansluiting te zoeken bij DGBC. Enerzijds vanwege de focus op de gebouwde omgeving, anderzijds vanwege het landelijke perspectief. “Alle partijen in de bouw kunnen van elkaar leren. Door een organisatie als DGBC weten die partijen elkaar gemakkelijk te vinden. Daarbij bouwen we alleen in Nederland, DGBC is dan hét instituut om je bij aan te sluiten.” 

Paris Proof

Inmiddels heeft hij ook zijn eerste door DGBC georganiseerde evenement bezocht: het Paris Proof Congres. “Bijzonder nuttig en ook erg goed georganiseerd. Je zit op zo’n dag met allemaal gelijkgestemde mensen in een ruimte. Je voelt dat het klopt.” Op de vraag of hij namens Vaessen ook het Paris Proof Commitment wil ondertekenen is zijn antwoord duidelijk. “Absoluut. Daar hoeven we niet lang over na te denken.” 

Uitdagingen

Wat nog wel genoeg stof tot nadenken behoeft, is het energiezuinig krijgen van zwembaden. Dat is volgens Staps echt een grote uitdaging voor die sector. “Oude zwembaden zijn veelal gasgestookt en uiteraard willen we die ook gasloos maken.” Maar het overschakelen naar elektrische luchtwarmtepompen en zonnepanelen is niet vanzelfsprekend, legt hij uit. “De energiebehoefte van zwembaden is enorm. In de winter wekken zonnepanelen onvoldoende op en moet er veel stroom via het net geleverd worden. Hiervoor zijn verzwaarde aansluitingen op het stroomnet nodig. Met de huidige netcongestie-problematiek kunnen de meeste nutsbedrijven deze de komende jaren niet leveren. We moeten daarom zoeken naar slimme oplossingen. Met pilots komen we denk ik een heel eind.” 

Oud en nieuw optimaal gecombineerd

Trots is Staps op een basisschool in Broek en Waterland die zij recent hebben gerenoveerd. Vanuit de opdrachtgever was nadrukkelijk de wens om de school niet af te breken en opnieuw te bouwen, maar te renoveren. De school wilde de leerlingen meegeven dat je niet alles hoeft weg te gooien als het oud is, maar ook kunt hergebruiken. “Dat is gelukt. Veel materialen zijn hergebruikt en de authentieke elementen die het gebouw bijzonder maken, hebben we zo gelaten. Het is nu een pand dat voldoet aan alle moderne eisen, maar qua karakter lijkt het of je een verhaal van Anton Pieck binnenwandelt. En het mooiste van alles: de leerlingen en leraren zijn er echt heel blij mee. Daar doen we het voor.” 

‘We gaan het halen!’

Opvallend is de tomeloze positiviteit die Staps gedurende dit hele gesprek uitstraalt. Dat positivisme blijft ook als de klimaatdoelen van 2050 nog eens worden aangestipt. “Die gaan we zeker halen.” Hij erkent dat velen er als een berg tegenop zien, maar dat onder de toenemende druk de bal vanzelf sneller zal gaan rollen. “Kijk naar de elektrische auto. Toen die voor het eerst gepresenteerd werd, was iedereen sceptisch. Nu worden ze in China massaal geproduceerd en zal de markt blijvend veranderen. Dat zal in de bouwwereld ook gaan gebeuren.”

Met name op het gebied van hergebruikte materialen kan nog veel terrein worden gewonnen. “Kun je op hergebruikte materialen twintig jaar garantie geven als ze al jaren zijn gebruikt? Daar moeten we met de sector naar kijken, maar samen zullen we oplossingen vinden.” Het jaar 2050 is volgens hem evengoed dichtbij als ver weg. “Ja, het gaat hard, maar kijk eens 26 jaar terug in de tijd. Toen waren er nog geen mobiele telefoons en het internet stelde nauwelijks wat voor. In zo’n tijdsbestek kan de wereld drastisch veranderen. We gaan die klimaatdoelen halen, misschien nog wel sneller dan we ons nu kunnen voorstellen.”

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council