Onderzoek van Jones Lang Lasalle in Duitsland toont effect van BREEAM-DE aan

Jones Lang Lasalle heeft onlangs een onderzoek gedaan naar duurzaamheid in de gebouwde omgeving in Duitsland. Hiervoor is gekeken naar de gecertificeerde gebouwen in onder andere Frankfurt en Berlijn. Het blijkt dat door de introductie van BREEAM-DE voor bestaande gebouwen het aantal gecertificeerde gebouwen in Duitsland is toegenomen. Het geeft aan dat BREEAM ook in Duitsland succesvol blijkt.

Verschil per stad

Het aantal kantoorgebouwen met een duurzaamheidscertificaat verschilt heel erg per Duitse stad. In de centra van Stuttgart, Berlijn en Frankfurt is bijvoorbeeld bijna de helft van de kantoorgebouwen gecertificeerd, in andere steden zoals Keulen is dat veel minder. De reden voor de ongelijke verdeling is dat tot dusver vooral nieuwe gebouwen in Duitsland voor een certificaat gaan. In bestaande bouw wordt het minder gedaan.

Stijging door BREEAM-DE

In Duitsland kent een aantal duurzaamheidskeurmerken. Bijvoorbeeld LEED en DGNB. Ook BREEAM is speciaal voor de Duitse markt gemaakt. De introductie van BREEAM-DE voor bestaande gebouwen maakt dat verwacht wordt dat het aantal duurzaamheidscertificaten de komende jaren verder gaat stijgen.

Lees ook het onderzoek.

 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave