De lage gasprijs was tot voor kort doodgewoon, nu domineert het dreigend gebrek aan aardgas het nieuws. Daarom had het overgrote deel van de Nederlanders weinig problemen met de betaling. Tot 2022 kende ruwweg een half miljoen Nederlandse huishoudens (ongeveer 7 procent) energiearmoede. Inmiddels kunnen steeds meer huishoudens de energierekening niet of met moeite betalen en hangt het voor de komende winter als een zwaard van Damocles boven de hoofden van miljoenen mensen.
Energie voor Iedereen
“Energiearmoede hangt sterk samen met lage inkomens, maar aankomende winter gaan we een verschuiving zien naar de middeninkomens. Dat levert in toenemende mate schrijnende gevallen op”, verwacht Agterbosch. De onderzoekers van Het PON & Telos namen de afgelopen jaren enkele proefprojecten in Tilburg, Breda, 's-Hertogenbosch en Bernheze onder de loep, waarin gemeenten ook de minder kapitaalkrachtige bewoners wilden meekrijgen in de energietransitie. Die proefprojecten liepen in 2019 en 2020 onder de noemer ‘Energie voor Iedereen’.
Via (coronaproof) straatgesprekken, persoonlijke gesprekken, illustraties en hulp bij het rekenwerk, werkten deze vier gemeenten samen met Enpuls en de provincie Noord-Brabant om rond de energietransitie de motieven, kansen en knelpunten te achterhalen bij bewoners met een smalle beurs. De onderzoekers keken welke huishoudens getroffen zijn, hoe ze steun voor de overgang naar duurzamer wonen konden krijgen en hoe ze daarvoor bij mensen binnen konden komen.