Onno Dwars: ‘Risico’s nemen om impact te maken’

VolkerWessels Vastgoed heeft grote ambities voor de gebouwde omgeving. Daar hoort leiderschap bij waarin lef en doorzettingsvermogen sleutelbegrippen zijn, stelt Onno Dwars, hoofd acquisitie en innovatie bij VolkerWessels Vastgoed. Het is het type leiderschap waar Dwars tijdens de Provada zelf voor werd gelauwerd.

 “Als leider moet je in staat zijn om trends op te pakken en die uiteindelijk te koppelen aan het bedrijfsleven, waardoor duurzame innovaties daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden”, zegt Dwars. “Dus niet op een roze wolk zitten, omdat je daarmee de aansluiting mist met het bedrijf waarvoor je werkt. Duurzaamheid moet uitvoerbaar zijn. Je moet zorgen dat de successen zichtbaar, maar ook meetbaar zijn.”

Tijdens de vastgoedbeurs Provada in juni nam Dwars de eerste editie van de Green Leader Award in ontvangst. De award is een initiatief van de netwerkorganisatie Dutch Green Building Council (DGBC), Cobouw en PropertNL, en bedoeld als beloning voor beslissers die lef en persoonlijk leiderschap in de vastgoedsector tonen. Doel is om een impuls te geven aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Energieleverende wijk

Volgens Dwars is duurzaamheid in de gebouwde omgeving de status van ambitie ontgroeid. Het is een randvoorwaarde geworden.

“Wij proberen vanuit acquisitie een energieleverende wijk te realiseren”, zegt hij. Bij een energieneutrale wijk gaat het om woningen die duurzaam in de energiebehoefte voorzien voor het verwarmen en koelen van ruimtes en tapwater. Een energieleverende wijk gaat verder door ook duurzaam in de elektriciteitsbehoefte te voorzien voor het gebruik van huishoudelijke apparatuur.

Bij een overschot aan energieopwekking, levert de wijk energie terug aan het net. “Een energieneutrale wijk is voor ons de ondergrens. We proberen als bedrijf in onze projecten te laten zien dat energieleverende wijken al mogelijk zijn.”

Duurzaamheid als randvoorwaarde

De ontwikkeling van ambitie naar randvoorwaarde is in volle gang. Maar volgens Dwars mag er nog een tandje bij om het tempo waarin de gebouwde omgeving verduurzaamt, te verhogen.

“We hebben te maken met vergrijzing, klimaatverandering en schaarse grondstoffen. We moeten ons daarom afvragen of onze manier van handelen volhoudbaar is. Als we over tien jaar terugkijken, weten we dan zeker dat we ons uiterste best hebben gedaan?", zegt Dwars. "Deze problemen worden urgenter en daarom is het van belang om verder te denken dan wat opdrachtgevers en de regelgeving van ons vragen.”

Dwars wijst op de rol die duurzaamheid heeft gekregen in de bedrijfsstructuur van VolkerWessels Vastgoed. Er is geen aparte afdeling duurzaamheid. “We experimenteren en innoveren met duurzaamheid in bestaande projecten. Het moet dus business as usual worden. En als je dit kan waarmaken, dan zie je dat duurzaamheid echt opschaalbaar is.”

Om duurzame ontwikkelingen in de gebouwde omgeving te versnellen, is Dwars transparant over zijn missie bij VolkerWessels Vastgoed. “Vroeger hielden we heel lang onze visie en oplossingen vanuit aanbestedingen voor ons. Daar gingen we niet over communiceren, omdat we de oplossingen ook in een volgende aanbesteding konden gebruiken en we niet wilden dat concurrenten daarmee aan de haal gingen. Wat we nu doen is onze visie heel snel delen. Daarmee verplicht je indirect andere partijen om ook grote stappen te nemen in duurzaamheid.”

Op die manier brengt de vastgoedonderneming volgens Dwars een positieve competitie tot stand, waardoor duurzaamheid in de gebouwde omgeving daadwerkelijk wordt toegepast als oplossing voor de groeiende problematiek.

Beheerst risico's nemen

“We moeten allemaal wennen aan nieuwe mogelijkheden binnen bestaande systemen. De grootste uitdaging ligt dus in de verandering van de houding om daadwerkelijk impact te maken met duurzaamheid en daarvoor de risico’s te nemen”, vertelt Dwars. “Om de uitdaging aan te gaan, kunnen we dus beheerst risico’s nemen. Bij VolkerWessels Vastgoed zijn we bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling en verkoop van biobased villa’s. Dat zijn woningen uit duurzame en natuurlijke grondstoffen, zoals hout en riet.”

VolkerWessels Vastgoed kiest bewust voor villa’s, omdat dit marktsegment bereid is om meer te besteden aan kwaliteit, en aan duurzaamheid. “We verwachten dat dit heel goed gaat lopen en dat mensen er enthousiast over zijn.”

Voor biobased rijtjeswoningen liggen er nog te veel risico’s, omdat de kopers vaak minder kunnen betalen voor afwijkende woningen, stelt Dwars.

“Voor dit segment zijn we bezig met de ontwikkeling en realisatie van all-electric-wijken, waarbij de woningen niet zijn aangesloten op het gasnet. Dit is voor ons niets nieuws onder de zon. Uiteindelijk zie je dat duurzaamheid niet risicovol is. Het is zelfs risicovoller om niet duurzaam te ondernemen.”

Toekomst duurzame vastgoedsector

De toekomst van de sector hangt af van de waarde die vastgoedpartijen kunnen toevoegen aan de bebouwde omgeving, stelt Dwars. “Ontwikkelaars krijgen meer en meer de taak om als regisseur op te treden in de gebouwde omgeving. Dat is gelijk ook een uitdaging. Het is voor mij een voorrecht om in de gebouwde omgeving actief te zijn, omdat die zoveel van onze levenskwaliteit bepaalt. De omgeving kan ook substantieel bijdragen aan gezondheid.”

Uiteindelijk leidt die ontwikkeling tot wat de VolkerWessels Vastgoed-directeur een ‘all-inclusive-wijk’ noemt. "Hierbij gaan we met vastgoedprojecten werkloosheid oplossen, flora en fauna behouden, de mobiliteit rondom de wijk verbeteren en kinderen meer buiten laten spelen. We moeten de gebouwde omgeving durven zien als meer dan alleen een plek waar je kan wonen, werken en recreëren.”

Dwars: “We zijn heel vaak nog bezig om de negatieve impact van ons handelen te minimaliseren. Ik denk dat het interessant wordt als we een actieve houding aannemen om duurzaamheid te versnellen. Als we eenmaal de mindset hebben veranderd, dan kan de sector grote stappen maken op het gebied van duurzaamheid en zo de positieve impact gaat maximaliseren.”

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed