Conceptleidraden Toekomstig hergebruik
Het actieteam biedt aanbevelingen en handvatten om hergebruik beter te verankeren in de bouwregelgeving op het gebied van drie onderwerpen:
Werkgroep 1: Kwaliteitsbeoordeling en borging
De werkgroep beschrijft naast de technische aspecten ook de zachte kant van toekomstig hergebruik. Uit recente praktijkprojecten met hergebruik blijkt dat niet alleen de techniek bepalend is voor het succes van hergebruik. Veel vaker blijkt het proces en specifiek wie welke rol hierbinnen pakt van fundamenteel belang te zijn.
Bekijk de conceptleidraad Kwaliteitsbeoordeling en borging bij hergebruik uit bestaande bouw
Werkgroep 2: Productprestaties en UPV
Bij het op de markt brengen van producten moet al rekening worden gehouden met hergebruik en hoogwaardige recycling in volgende cycli. Om dit via een eenduidige aanpak mogelijk te maken voor producenten is in deze leidraad een horizontale richtlijn uitgewerkt met aanwijzingen voor uitwerking van productprestaties voor volgende cycli.
Bekijk de conceptleidraad Horizontale richtlijn productprestaties bouwproducten in volgende cyclusen
Werkgroep 3: Losmaakbaar detailleren
De leidraad Losmaakbaar detailleren gaat niet over een meetmethodiek voor losmaakbaarheid, maar om concrete, praktische losmaakbare detailleringen in zowel de B&U als de GWW. Aan de hand van een stappenplan wordt losmaakbaar detailleren concreet en toepasbaar. Daarnaast is een aantal details uit de praktijk verzameld, is de opgedane kennis vastgelegd en zijn aanbevelingen voor de toekomst gegeven.
Bekijk de conceptleidraad Losmaakbaar detailleren
De consultatie van een extra conceptleidraad van Toekomstig hergebruik over Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid volgt van 12 april tot en met 3 mei 2023.
Leidraad Circulair ontwerpen 2.0
Het hoofdstuk over Uitgangspunten is project-specifieker gemaakt, waardoor het makkelijker leesbaar en bruikbaar is. Waardemanagement en het voorwaardelijke besef daarvan komen aan bod. Hoofdstuk 5 ‘Rollen en samenwerking’ is volledig herzien aan de hand van de feedback op en ervaringen met de eerste leidraad. Eerder gepresenteerde praktische instrumenten zijn verduidelijkt en de ‘waardenmatrix’ en ‘informatiebehoeftenmatrix’ zijn aangepast. Het ‘samenwerkingsmodel’ (voorheen: kompas) is volledig vernieuwd. Hoofdstuk 6 ‘Ontwerpstrategieën’ biedt praktische handvatten om actief op zoek te gaan naar het invullen van een maatstrategie.
Bekijk de conceptleidraad Circulair ontwerpen 2.0
Leidraad Paspoorten voor de bouw 3.1
Het actieteam heeft eerst een implementatietraject doorlopen en is daardoor later gestart met aanscherping van de leidraad van een 3.0 tot 3.1 versie. De consultatieperiode van deze leidraad is van 12 april tot en met 3 mei 2023.
Feedback geven
Via een commentaarmodule op de website kunnen betrokkenen uit de hele bouwsector feedback geven op de conceptleidraden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in het type commentaar: taalkundige fouten, inhoudelijke suggesties tot verbetering of een fundamenteel bezwaar op een deel van de tekst. Losse e-mails of mondelinge feedback worden niet in behandeling genomen.
Lees meer over de doelstellingen en werkwijze van de actieteams.
Presentatie tijdens jaarevent
De actieteams beoordelen de ontvangen opmerkingen en presenteren op donderdag 29 juni 2023 tijdens het jaarevent definitieve versies van de leidraden. Deze kunnen vrij toegepast worden door partijen die circulair willen bouwen, net als de eerder ontwikkelde leidraden.