Oskam uit Utrecht behaalt eerste vier sterren BREEAM-NL certificaat voor sloop OBS De Buurtschool

De Oskam Groep uit Utrecht heeft als allereerste opdrachtgever in Nederland een vier sterren BREEAM-NL Sloop en Demontage certificaat (Excellent) behaald voor de uitvoering van de duurzame sloop van OBS De Buurtschool in Noordeloos (gemeente Giessenlanden). Nog niet eerder is een project in Nederland op zo’n duurzame en verantwoorde wijze gesloopt. Op dinsdag 7 juni tijdens de PROVADA is het certificaat officieel overhandigd. Peter Kreukniet van Oskam: “We zijn zeer trots op dit resultaat. Het past helemaal bij de kernwaarden van De Oskam Groep.”

BREEAM-NL is in Nederland al jaren het meest gebruikte keurmerk om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te beoordelen. Sinds 2013 is er ook een BREEAM-NL keurmerk speciaal voor sloop- en demontageprojecten. Dit om circulair bouwen en slopen in Nederland te stimuleren. De Oskam Groep is de allereerste sloopaannemer in Nederland die een vier sterren sloopproject volgens de BREEAM-NL duurzaamheidsrichtlijnen heeft uitgevoerd. “Een knappe prestatie”, reageert Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, de onafhankelijke organisatie die het keurmerk beheert.

Koploper

Peter Kreukniet van De Oskam Groep vertelt waarom er gekozen is voor BREEAM-NL: “Vanuit onderzoek weten we dat in de bouw veel primaire grondstoffen worden toegepast. In het verleden werden deze vaak vernietigd bij sloopwerkzaamheden. Gelukkig zijn er inmiddels veel bedrijven in de bouw op een verantwoorde manier bezig om de vernietiging van primaire grondstoffen tegen te gaan. Wij willen hier als sloopaannemer een koplopersrol in vervullen.”

OBS De Buurtschool

Het slopen van OBS De Buurtschool in Noordeloos vormde voor De Oskam Groep een perfect project om de duurzame ambities voor sloopprojecten in de praktijk te brengen. De aannemer legde de lat hoog: er werd gestreefd naar een vier sterren BREEAM-NL certificaat (Excellent). De gemeente Giessenlanden, waar de OBS De Buurtschool is gevestigd, ondersteunde deze ambitie en gaf Oskam de ruimte het project uit te voeren volgens de strenge richtlijnen.

Deelstromen

Om in aanmerking te komen voor het BREEAM-NL Sloop en Demontage certificaat moest aan veel zaken worden gedacht. “Naast materiaalhergebruik is ook producthergebruik belangrijk. Hoe kun je dus zo veel mogelijk deelstromen uit het te slopen project halen voor hergebruik en er een nieuwe bestemming voor vinden. Dit om daarmee een bijdrage te leveren aan het beschermen van het vernietigen van primaire grondstoffen”, aldus Peter Kreukniet. “Niet alleen de grote deelstromen, maar ook vaak de kleinere of individuele deelstromen. Zo hebben we bijvoorbeeld de Cv-installatie, het houten dakbeschot, kozijnen, brandtrappen, het keukenblok, maar ook de complete basket in de gymzaal gedemonteerd en weer voor hergebruik kunnen inzetten in andere locaties en projecten. Ook zijn de radiatoren afgekoppeld en weer in een andere locatie ingezet in plaats van ze los te snijden en ze als oud ijzer te bestemmen.”

Hergebruik van materialen

Deze inspanningen hebben geleid tot het meest duurzame sloopproject van Nederland én een trots Oskam-team. “Het is echt een teamprestatie geweest”, concludeert Peter Kreukniet. “Iedereen was zeer enthousiast om dit vier sterren BREEAM-NL sloopproject uit te voeren. Voornamelijk het resultaat met betrekking tot het hergebruik van materialen is zeer bevredigend geweest. Als je er energie in stopt, is het verbazend te zien hoeveel je eigenlijk kunt bereiken met het hergebruiken van materialen. Dit heeft ons zeer veel voldoening gegeven.”

Expert en Assessor

Als Expert en Assessor tijdens dit project zijn BOOT Organiserend Ingenieursbureau uit Veenendaal, middels Ralph van Rees en C2N uit Voorburg, middels Ruud Sprock, nauw betrokken geweest bij het succesvol doorlopen van het project. 

Op de foto van links naar rechts: Peter Kreukniet (Oskam), Ralph van Rees (BOOT), René Stravers (Oskam), Ruud Sprock (C2N), Annemieke Korevaar (Gemeente Giessenlanden), Teus van Houwelingen (wethouder Giessenlanden), Annemarie van Doorn (DGBC), Ivo Mars (Oskam), Jos van Rooijen (directeur Oskam), Sjaak Visser (Gemeente Giessenlanden).

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed