Praktijkcasus Losmaakbaarheidsindex tijdens verhuizing Tijdelijke Rechtbank

Na ruim vijf jaar verhuist het pand van de tijdelijke rechtbank Amsterdam naar een nieuwe locatie in Enschede. De demontage is inmiddels begonnen. Het gebouw is één van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair bouwen in Nederland. Het verplaatsen van het gebouw is onderdeel van de strategie om verspilling van materiaal en energie tegen te gaan en het gebouw hoogwaardig te hergebruiken. De tijdelijke rechtbank was een pilotproject voor de losmaakbaarheidsmethodiek. DGBC zal deze praktijkcases volgen om de methodiek te evalueren voor het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

Hergebruik in de praktijk

In september zijn Lagemaat en HMO als aannemers begonnen een bouwplaats in te richten rond het terrein waarop de tijdelijke rechtbank staat. Daarna begint de demontage aan de binnenkant. Begin 2022 haalt de aannemer ook de buitenkant uit elkaar. Vanwege het hergebruik gaat dit langer duren dan wanneer de sloopkogel gebruikt zou worden: bij elkaar een maand of vier. Begin juni 2022 moet de klus geklaard zijn. Op de plek die vrijvalt, komen woningen en kantoren. Het gebouw krijgt een nieuw leven in Enschede, op het Kennispark Twente. Vrijwel alle materialen gaan mee, een kleine hoeveelheid wordt elders hergebruikt.

Praktijkcasus Losmaakbaarheidsindex

In de eerste rapportage van de Losmaakbaarheidsindex (versie 1.0 in 2019) was de Tijdelijke Rechtbank één van de pilotprojecten. Door deze casus te volgen kunnen DGBC, Alba Concepts, Lagemaat en cepezed de index evalueren. Het onderwerp losmaakbaarheid kan hiermee in de praktijk worden getest. Op donderdag 28 oktober vindt de eerste audit op locatie plaats.

9 november: 'Circulair en remontabel bouwen in de praktijk'

De start van de demontage wordt op 9 november gevierd. In plaats van ‘de eerste paal’, organiseert cepezed samen met cepezedprojects, du Prie (bouw & ontwikkeling) en Lagemaat (circulaire demontage) een event over ‘het losdraaien van de eerste moer’. Tijdens het event over de maatschappelijke impact van circulair en remontabel bouwen worden ook de eerste resultaten van de audit besproken.

Het event 'Circulair en remontabel bouwen in de praktijk' is live vanuit dé praktijkcase van Nederland: de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en via een livestream te volgen. Meld je hier aan.

DGBC-partners

Alba Concepts B.V.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave