Programma Nationaal BREEAM Congres 2023 bekend

Het programma van het Nationaal BREEAM Congres 2023 is bijna rond. Na voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade, maken we nu ook de overige sprekers bekend. Wat staat er allemaal op het programma op 30 maart in het AFAS Experience Center in Leusden?

Het Nationaal BREEAM Congres 2023 staat in het teken van de groene toekomst. Tijdens het congres schetsen we eerst de urgentie. We kunnen niet meer wachten met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Maar welke stappen moeten we nemen?

De rode draad van het congres is adaptatie: Nederland moet proberen klimaatverandering te voorkomen, maar tegelijkertijd moeten we ons voorbereiden op een aangepast klimaat. Dit doen we aan de hand van verschillende ontwikkelingen, zoals nature based solutions en de EU Taxonomie.

Aan het eind verbindt Floris Alkemade alles aan elkaar. De voormalig Rijksbouwmeester neemt je mee in zijn hoopvolle visie voor de toekomst. Hoe bereiken we de groene toekomst en welke veranderingen zijn daarvoor nodig?

Nature based solutions

Om te praten over nature based solutions hebben we Ilse Voskamp, onderzoeker klimaatbestendigheid bij Wageningen Environmental Research (onderdeel van Wageningen University & Research) uitgenodigd. Zij spreekt over het belang van natuurinclusieve stadsontwikkeling. Hoe draagt dit bij aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit?

Peter Gabriëls, senior projectmanager bij DGBC, deelt hierna zijn ervaringen rondom het thema biodiversiteit. Hij deed de afgelopen maanden vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika en Madagaskar. Welke lessen leerde hij over natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie en hoe pas je dit toe in de Nederlandse situatie?

EU Taxonomie

Een andere belangrijke ontwikkeling is de EU Taxonomie. Vanaf 1 januari 2022 zijn partijen die (groene) financiële producten aanbieden, zoals banken en beleggers en grote bedrijven, verplicht te rapporteren welk aandeel van hun investeringen voldoet aan de EU Taxonomie. Dit is een classificatiesysteem waarmee investeerders en bedrijven aangeven welke investeringen wel en niet duurzaam zijn en op welke milieudoelen deze invloed hebben.

Arjan van Eijk, associate director ESG & Sustainability bij CBRE, licht dit verder toe in zijn presentatie. Want hoe vertalen deze Europese regels zich naar de Nederlandse situatie? Edith Maingay, projectmanager EU Taxonomie bij DGBC, gaat in op de relatie tussen de EU Taxonomie en BREEAM-NL. Hoe verhouden de twee systemen zich tot elkaar en hoe kan BREEAM-NL je helpen bij het voldoen aan de EU Taxonomie-eisen? Een verhaal met praktische tips en handvatten.

Dagvoorzitter en openingsspreker

De dagvoorzitter van het congres is Marijn Frank. Zij is presentator, documentairemaker en één van de verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde en Pointer.

Dan blijft er nog één spreker over: wij zijn heel enthousiast over de openingsspreker, maar deze  houden we nog even geheim. Houd onze website in de gaten voor de bekendmaking van de laatste naam.

Inspirerend en praktisch

Het belooft een inspirerende middag te worden, waarbij we niet alleen de laatste informatie en ervaringen delen, maar je ook in de zaal aan de slag gaat met een aantal opdrachten.

Wil je deelnemen? Schrijf je snel in via deze link. Praktische informatie over het congres vind je hier.

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025