Rechten van de natuur in kaart gebracht

De natuur heeft rechten nodig om biodiversiteit te behouden. In 2006 ontstond het idee om rechten aan de natuur toe te kennen. Anderhalf decennium later hebben Tineke Lambooy en Ronald Jeurissen, beiden hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit samen met Alex Putzer, researcher in Rights of Nature in an Urban Environment, en Eunsu Kim, graphic designer, wereldwijd 409 initiatieven geïdentificeerd en geanalyseerd. 

De onderzoekers stellen in hun rapport dat de Rechten van Natuur-initiatieven een wereldwijde en blijvende trend vertegenwoordigen en een nieuwe vorm van interpretatie bieden van op de natuur gebaseerde oplossingen. Op deze manier krijgt de natuur het recht wat zij verdient. 

“Met de Eco-Jurisprudence Monitor hebben we de tot nu toe meest uitgebreide online databank van Rechten van Natuur-initiatieven gecreëerd”, aldus Jeurissen op de website van Nijenrode. “Het onderzoek toont aan dat Rechten van Natuur een wereldwijd snel groeiende ontwikkeling is naar het echt insluiten van de natuur in ons denken, van antropocentrisme naar ecocentrisme.”

Recente, alarmerende rapporten laten zien dat wij ecosystemen, plant- en diersoorten met massavernietiging bedreigen als we nu geen actie ondernemen. Dit geldt ook voor de inheemse volkeren en culturen die in die ecosystemen wonen. Lambooy doet sinds 2007 onderzoek naar business & biodiversiteit en investeren in biodiversiteit. Sinds 2018 onderzoekt zij de mogelijkheden om rechten aan entiteiten van natuur te geven en de werking daarvan.

Balans tussen mens en natuur

"Om de balans tussen mens en natuur te hervinden zullen wij natuur op een serieuze wijze een plek in ons denken en beslissingsmodellen moeten geven,” legt Lambooy uit.

Door natuurentiteiten zoals rivieren, bergen, bossen, wetlands en dieren(soorten), rechten te geven, kunnen deze entiteiten zelf vanuit hun belang meebeslissen over hun toekomst. Lambooy: “Net zoals wij dat zelf doen, alsook bedrijven en overheden. De vertegenwoordigers van een natuurentiteit met rechtspersoonlijkheid onderzoeken de aan hen voorgelegde vragen en beslissingen vanuit het intrinsieke belang van de natuur die zij vertegenwoordigen. Op die manier wordt de natuur als een stakeholder in onze beslissingsmodellen geïnstitutionaliseerd.”

Het onderzoeksteam heeft op basis van de 409 initiatieven een taxonomie ontwikkeld, een vorm van classificatie, die academici kunnen gebruiken als leidraad voor verder onderzoek door academici en voorbeelden biedt aan beleidsmakers, wetgevers en maatschappelijke organisaties die actie willen nemen tegen vervuiling en destructie van natuur. Daarnaast presenteert het onderzoeksteam ook twee gedetailleerde kaarten die beleidsmakers, wetgevers, rechters en onderzoekers kunnen helpen om initiatieven te evalueren en te vergelijken.

De databank is inmiddels overgedragen aan de organisatie GARN (Global Alliance for Rights of Nature), die deze actueel houdt voor de Verenigde Naties en andere gebruikers. Er komen dagelijks initiatieven bij. 

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025