Het Rotterdam Central District (RCD) doet als een van de eerste bestaande gebieden mee aan de pilot voor het keurmerkBREEAM-NL Gebied. De gemeente Rotterdam en bedrijven en vastgoedeigenaren rondom het nieuwe Centraal Station willen gezamenlijk het gebied sterker en aantrekkelijker maken.
Voor het toetsen van een duurzame gebiedsontwikkeling van een bestaand gebied is het BREEAM-NL-keurmerk nog in ontwikkeling. De vereniging RCD neemt deel aan de pilot omdat ze wil weten hoe het gebied scoort op duurzaamheid en kwaliteit.
Tevens krijgt de vereniging RCD een beeld van de punten waarop betrokkenen geprikkeld kunnen worden tot kwaliteitsverbetering. Zes categorieën (gebiedsmanagement, synergie, bronnen, ruimtelijke ontwikkeling, welzijn&welvaart en gebiedsklimaat) bepalen de prestatie van het gebied; die wordt bij het BREEAM-NL-keurmerk uitgedrukt in een score van één tot vijf sterren.
Behaalde resultaten
De afgelopen jaren zijn in het gebied goede resultaten op het gebied van duurzaamheid behaald. Zo hebben Central Post en Central Plaza elk de Award voor Duurzame Architectuur gewonnen en is het BREEAM-NL nieuwbouwcertificaat toegekend aan het hoogbouwcomplex First Rotterdam, ontworpen door Architekten Cie.
Andere duurzame oplossingen in het gebied zijn bijvoorbeeld de Kruispleingarage met een waterberging, de zonnepanelen op het dak van Rotterdam Centraal en de duurzame renovatie van het monumentale Groothandelsgebouw.
Economisch
De RCD ziet duurzame oplossingen niet alleen als een verantwoorde manier van bouwen en ondernemen, maar ook als een economisch verantwoorde aanpak, zo geeft de vereniging aan. “Gebouwen met een beter energielabel hebben ook een betere marktwaarde”, zegt Anne de Jong, vice-voorzitter van de RCD. Volgens De Jong huisvesten huurders zich graag in een duurzaam pand en gebied.
Voor de Dutch Green Building Council (DGBC), dat de BREEAM-NL-keurmerken ontwikkelt, is het Rotterdam Central District een praktijktoets van het keurmerk BREEAM-NL Gebied.
bron: www.architectenweb.nl