Hoe zorgen we ervoor dat de bestaande kantorenvoorraad duurzamer wordt? Die vraag stond centraal tijdens de DGBC Round Table Bestaande Kantoren, die afgelopen donderdag plaats vond in Stadion Galgenwaard in Utrecht. In totaal debatteerden zo’n 25 professionals uit diverse beroepsgroepen over de grote verduurzamingsopgave voor de bestaande kantorenvoorraad. De middag stond onder leiding van Elsbeth Quispel (GRESB) en werd beoordeeld met een 7,9.
Motivatie
De aanwezigen kregen tijdens de Round Table verschillende stellingen voorgeschoteld. Zo werd onder andere gevraagd wat de belangrijke motivatie is om te verduurzamen. De meerderheid gaf aan dat verduurzamen begint met een intrinsieke motivatie. Wel wordt in toenemende mate een sluitende businesscase als noodzakelijke voorwaarde gezien.
Gezondheid of energie?
Tevens ging het over de belangrijkste duurzaamheidsthema’s. Is dat gezondheid of energie? Gesteld werd dat met energiemaatregelen snel winst te behalen is, maar dat het ook belangrijk is gebouwen te maken voor de mensen die er werken. Hoe complex soms ook, een integrale aanpak voor het verduurzamen van bestaande gebouwen is de meest ideale methode.
Beleggers zijn leidend
Een andere stelling ging over wie leidend is in het verduurzamingsproces. Eigenaars en beleggers spelen een sleutelrol bij verduurzaming, omdat deze partijen veelal initiator zijn. Ook de huurder kan verduurzaming aanjagen, alleen is het kennisniveau over wat er allemaal mogelijk is vaak niet of onvoldoende aanwezig. Huurders bekwaam maken is daarom essentieel.
Onderdeel van onderzoek
De Round Table is onderdeel van een onderzoek dat DGBC in samenwerking met participanten doet naar de incentives voor het verduurzamen van bestaand vastgoed. Doel is om met het onderzoek belemmeringen weg te halen en handvatten te bieden die de markt helpen om verder te verduurzamen.
Bekijk ook de speciale terugblikpagina.