Routekaart Retail kan op eerste verjaardag nog voorbeelden gebruiken

De Routekaart Retail bestaat een jaar. Het instrument helpt het verduurzamen van winkelpanden tot Paris Proof te versnellen. Het is volgens de nieuwe voorzitter van de werkgroep Retail, Collin Boelhouwer van Bouwinvest, ‘een basis met heel veel informatie op één plek om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen'.  

Boelhouwer is Director Dutch Retail Investments bij institutioneel belegger Bouwinvest en voorzitter van de werkgroep Retail. “We beheren met het Bouwinvest Retail Fund € 1,1 miljard aan winkelvastgoed. Onze strategie is gericht op winkels gelegen in de drukste winkelstraten van Nederland, boodschappencentra en supermarkten. Daarnaast willen we op duurzaamheidsgebied een koploper zijn, passend bij het doel van Bouwinvest om real value for life te creëren. Als voorzitter van de werkgroep wil ik graag de markt helpen met verdere verduurzaming", vervolgt hij.  

Aanknopingspunten in Routekaart Retail 

“De echte omslag naar duurzaamheid in de winkelmarkt begint te komen. We zien nu ook goede initiatieven van huurders. Gelukkig hebben we bij Bouwinvest met een grote portefeuille ook de mogelijkheid om nieuwe initiatieven op het gebied van verduurzaming uit te proberen. Het is mooi als de theorie leidt tot realisatie van maatregelen in de winkels. Ik gebruik de routekaart veel in gesprekken met huurders over verdere verduurzaming. Het onderwerp leeft, maar niet iedereen weet dat er al veel informatie te vinden is en er veel aanknopingspunten zijn. Dan is het fijn om naar de routekaart te verwijzen, ook omdat dit kennis is van overheidsinstanties en veel andere marktpartijen", zegt Boelhouwer.  

Hij vindt dat de Routekaart Retail nog beter onder de aandacht kan komen. “Huurders zien nu door de stijgende energieprijzen dat verduurzaming ook goed is voor de portemonnee. Ik vind wel dat de verhuurder de kar moet trekken. Wij zijn verantwoordelijk voor de eerste stap en moeten ze helpen, te beginnen met de welwillende huurders, want dat gaat sneller en geeft energie.” 

Voorbeelden gezocht 

De routekaart is een levend document en volgens de voorzitter kan de werkgroep beter communiceren als er wat is toegevoegd of vernieuwd. Het valt hem ook tegen dat er niet meer voorbeelden vanuit de sector binnenkomen over het gebruik ervan. “Het blijft nog te veel bij veel gesprekken en plannen”, vindt hij. Ondanks de weinige voorbeelden uit de praktijk, ziet hij wel dat er meer discussie is en dat de bereidheid toeneemt om kennis te delen. “In de werkgroep zijn we eerlijk en transparant, maar we vertegenwoordigen maar een klein deel van de winkelmarkt. Ik zie het als onze rol om kleinere verhuurders op sleeptouw te nemen. Zo maken wij bij Bouwinvest maatwerkrapporten van al onze winkelobjecten om meer inzicht te krijgen in het effect van de maatregelen naar een Paris Proof winkel met beprijzing erbij. Zo'n rapport maakt de gesprekken met de huurder gemakkelijker." 

Uit eigen portefeuille heeft hij een voorbeeld van een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. “Een winkelpand uit 1900 waarbij we de kelder bij de winkel wilde betrekken en dat was voor ons het moment om het pand volledig te isoleren en een warmtepomp te plaatsen. Het pand voldoet nu aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs", aldus Boelhouwer. Bouwinvest heeft het doel om al in 2045 te voldoen aan die doelstellingen, vijf jaar eerder dan afgesproken. 

Verduurzaming versnellen 

Het gemakkelijkste is om maatregelen te nemen als er geen huurder in het pand zit, maar steeds vaker onderzoekt de verhuurder mogelijkheden om een pand aan te pakken op natuurlijke momenten. Bijvoorbeeld als een huurder al even de deuren sluit en het interieur aanpast, of installaties gaat vervangen. Op die momenten is Bouwinvest nu aan het experimenteren met eigenaarschap van installaties. “We hopen daarmee op een duurzamere keuze. Onze investeringshorizon is langer dan een huurder, die vaak een afschrijvingstermijn van vijf jaar hanteert. Die is dan minder snel geneigd om de meest duurzame optie te nemen. De huurder betaalt iets meer huur, maar heeft niet de grote investering voor de installatie en bespaart tijd op de inbouw, omdat de installatie al aanwezig is. Dit is bij uitstek een mogelijkheid om verduurzaming te versnellen, omdat we in die gevallen niet langer afhankelijk zijn van de huurder. Dit past bij het idee dat je als verhuurder het voortouw moet nemen. Daarnaast wil ik als voorzitter van de Werkgroep Retail ook het voortouw nemen om elkaar te inspireren om de retailsector versneld te verduurzamen.” 

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025