Gezonde gebouwen
“Kennisdeling is daarin essentieel”, benadrukt Roskam. Het helpt enorm bij de bewustwording. Laat organisaties de multiple benefits ervaren, want veel van hen zullen niet uit zichzelf aan de slag gaan met energiebesparing. Simpelweg omdat het een lage kostenpost is. Het is voor een bedrijf interessanter om te zien dat een gezond gebouw van invloed is op de productiviteit van werknemers.”
Nieuwe inzichten
Wetgeving is volgens haar een middel om de achterblijvers in beweging te krijgen. “Het verplichte energielabel C van 2023 is daarvan een sprekend voorbeeld. Dat banken nu al liever geen financieringen meer verstrekken aan kantoren die daar onder zitten, zie ik als een goede ontwikkeling.” Bedrijven moeten voor 1 juli 2019 actief laten zien dat zij voldoen aan de reeds bestaande energiebesparingsplicht tot het nemen van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. “Ook dit zal tot nieuwe inzichten en waardevolle data leiden. Wat mij betreft wordt hier ook het werkelijke energieverbruik in opgenomen, dat is waar het om draait.”
Vraag je gebruik op
Op de vraag waar het laaghangende fruit hangt voor bedrijven is Roskam stellig: “Stop met de verspilling. Er zijn nog te veel installaties die tegen elkaar indraaien en vloeren die leeg staan. Vraag daarnaast je kwartiergebruik op bij je energieleverancier en kijk wat je op korte termijn kunt veranderen.”
Dit artikel is afkomstig uit het magazine Toekomstbouwers dat op 13 september op de site van DGBC wordt ontsloten.
Wil je meer weten over de activiteiten van RVO tijdens de Dutch Green Building Week, kijk dan hier.