Samen in actie voor ​circulaire installaties

Zonnepanelen, warmtepompen en andere installaties zijn onmisbaar in de energietransitie. Tegelijkertijd bevatten ze schaarse grondstoffen. Ook heeft installatietechniek een groot aandeel in de milieu-impact van gebouwen, wat steeds relevanter wordt door de aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Vanuit verschillende hoeken en op meerdere vlakken wordt gewerkt aan de transitie naar een circulaire installatiebranche. Vaak op een eigen wijze of met een eigen focus. Hierdoor ontstaat overlap, worden onderwerpen meerdere malen onderzocht en wordt essentiële kennis gemist. Techniek Nederland, TVVL en Dutch Green Building Council (DGBC) slaan daarom de handen ineen en organiseren in het najaar van 2023 vier expertsessies om de installatiebranche sneller circulair te maken.   

Installaties zijn een essentieel onderdeel van de circulaire bouw- en vastgoedeconomie. Circulaire installatietechniek is bij uitstek een uitdaging voor de hele keten. Om partijen uit de hele keten verder te helpen komen Techniek Nederland, TVVL en DGBC samen in actie voor circulaire installaties. In vier expertsessies willen de organisaties samen met koplopers uit de ontwerp-, bouw- en technieksector een actieplan opstellen om de installatiebranche sneller circulair te maken.  

Van expertsessie naar actie-agenda 

Iedere sessie behandelt een ander thema: van de ontwerpfase tot aan end-of-life. Ook data en contractvormen komen aan bod. Wat speelt er per thema? Waar zitten de gaten? Wat zijn de volgende stappen voor circulaire installatietechniek en wat hebben we daarvoor nodig? Tijdens de sessies gaan experts op dit gebied op zoek naar antwoorden. Het doel is om kennis te delen en verzamelen, prioriteiten te stellen en kansen en uitdagingen in beeld te brengen.  

Ruben Zonnevijlle, programmamanager circulariteit bij DGBC: “De bevindingen en aanbevelingen uit de expertgroepen vormen de basis voor onze gezamenlijke koers en actie-agenda voor de markt, de overheid en onszelf. De komende jaren moeten we allemaal aan de slag." 

Nationaal congres Circulair bouwen aan morgen 

De expertsessies zijn uitsluitend op uitnodiging en vinden dit najaar plaats. Tijdens de nationale conferentie ‘Circulair bouwen aan morgen’ presenteren Techniek Nederland, TVVL en DGBC de eerste resultaten uit de expertsessies en brengen zij de gezamenlijke actie-agenda naar buiten. Naast de sessie over circulaire installaties staan er deelsessies op het programma over onderwerpen als hergebruik en biobased bouwen. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de conferentie Circulair bouwen aan morgen. De standaard tickets zijn momenteel uitverkocht, maar je kunt je tot 30 november aanmelden voor de reservelijst.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave