Samen optrekken met de eindgebruiker

Afgelopen 16 april waren DGBC en ruim honderd van haar participanten welkom bij Movares voor de eerste participantenbijeenkomst van het jaar. De bijeenkomst stond in het teken van de nieuwe samenwerking tussen de Green Business Club en de Dutch Green Building Council. Per één januari is de GBC onderdeel geworden van DGBC en het moment was daar om de club gericht op eindgebruikers voor te stellen aan de achterban van DGBC. Hoofdrolspelers binnen de landelijke GBC maar ook van de lokale GBC’s vertelden het verhaal.

Gezamenlijk de voortuin mooier maken

Nadat Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, het meerjarenplan had gepresenteerd, kregen Eline Kik, hoofd GBC Nederland binnen DGBC en Guido Frenken, directeur Cofely West-Nederland en lid van de Raad van Toezicht van GBC, het woord. Guido Frenken: “DGBC en GBC delen dezelfde voortuin. De perspectieven zijn anders, waarbij DGBC optrekt met eigenaren en de GBC juist met de gebruikers, maar de ambities zijn het hetzelfde. Gezamenlijk willen we deze voortuin mooier maken.”

GBC Utrecht Centraal

GBC Nederland heeft als doel zoveel mogelijk succesvolle lokale GBC’s realiseren die allen door middel van concrete projecten bijdragen aan het verduurzamen van Nederland. Naast GBC Zuidas met 30 participanten zijn er nog een aantal lokale clubs. GBC Utrecht Centraal en GBC Beatrixkwartier kregen de kans zich tijdens de bijeenkomst te presenteren. Het is opvallend dat beide clubs het thema Duurzaamheid breed interpreteren en zowel inzetten op hardere duurzaamheid, maar ook op sociale duurzaamheid. Ellen Boersma, directeur NS Energy NS Stations en voorzitter van GBC Utrecht Centraal: “Wij richten ons op groen én leefbaar. Als we allemaal CO2-neutrale gebouwen hebben in gerecycled beton, maar de mensen willen er niet zijn, dan hebben we onze doelstelling niet kunnen realiseren.” 

Voor founding partner en tevens gastheer van de bijeenkomst Movares is de motivatie helder. Jacco Buisman, commercieel directeur Movares:“Het gaat nog vijftien jaar duren voor het Utrechtse Stationsgebied af is, tot die tijd zal het op de schop liggen. Wij hebben ook een verantwoordelijkheid tijdens de bouw. Aansluiten bij GBC en gezamenlijk die leefbaarheid waarborgen is onze manier die verantwoordelijkheid te nemen.”

GBC Beatrixkwartier

Namens GBC Beatrixkwartier waren Nikaj van Hermon, directeur Transacties PostNL, en Esther van Vondel, senior accountmanager Economie van gemeente Den Haag uitgenodigd.  Van Vondel: “Tijdens de DGBW in 2013 sprak gemeente Den Haag de ambitie uit om het Beatrixkwartier te verduurzamen. De Green Business Club zagen wij als mooi vliegwiel om in dit gebied aan de slag te gaan. We hebben toen GBC Nederland gevraagd om te inventariseren of er behoefte was binnen het gebied.”

Die behoefte was er zeker. Van Hermon, voorzitter van GBC Beatrixkwartier: “Het Beatrixkwartier zou de tweede kantorenlocatie zijn van Nederland. Maar dat voelen de gebruikers en bewoners zelf niet zo. Op individueel gebouwniveau gaat het misschien goed, maar op leefbaarheidsniveau niet. En dát is de uitdaging van GBC Beatrixkwartier. Het eerste project, een pop-up park midden in het gebied, draagt bij aan die verlevendiging.”GBC Beatrixkwartier heeft ook een BREEAM Quick scan laten uitvoeren om de kansen in kaart te brengen. Vooral op thema’s synergie en gebiedsmanagement liggen er veel kansen voor het gebied. 

Q&A

De tweede helft van de bijeenkomst werd geopend met een toast op de samenwerking en een Q&A met de sprekers. De GBC’s zijn erg gebiedsgericht: Zuidas, Beatrixkwartier, het Utrechtse Stationsgebied. “Hoe belangrijk is het kiezen voor een beperkt gebied?”, aldus een deelnemer uit het publiek. Guido Frenken: “Heel belangrijk, het vergroot de betrokkenheid. Maar er moet géén hek om heen staan.”

Wisseling voorzitter adviesgroep Nieuwbouw

Naast de samenwerking tussen GBC en DGBC, werd ook de nieuwe voorzitter voor de adviesgroep BREEAM-NL Nieuwbouw & Renovatie voorgesteld. Jan-Maarten Elias, directeur Unica Ecopower droeg het stokje over aan Daan Bruggink, architect en oprichter ORGA Architect. Bruggink: “Wat speelt er in de markt? Wat zijn de trends? Waar gaat duurzaamheid naartoe? Wat zijn ‘The Next Big Questions’? Daar hoop ik de komende jaren met de Adviesgroep vorm aan te geven.”

Na sluiting van de bijeenkomst door dagvoorzitter Annemarie van Doorn was er gelegenheid voor napraten en netwerken, onder het genot van een hapje en drankje verzorgd door gastheer Movares. De participanten is gevraagd een evaluatieformulier in te vullen. Met een gemiddelde van 7.6 en een mooie opkomst, wordt terug gekeken op een geslaagde bijeenkomst. Vol goede zin gaan DGBC en de GBC’s aan de slag met het verduurzamen van onze gedeelde voortuin!

Bekijk ook de foto's van de participantenbijeenkomst.

Gerelateerd

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Vernieuwd Transitieteam van start

Vernieuwd Transitieteam van start

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend