De pioniers van het eerste uur, zo noemt bestuursvoorzitter Jaap Gillis hen. In verband met het aflopen van hun bestuurstermijn traden Job Dura (Dura Vermeer), Ronald Prins (Gemeente Amsterdam), René Hersbach (HDP) en Jack de Leeuw (SBRCURnet) in september terug uit het bestuur van de Dutch Green Building Council. Wat is er volgens hen bereikt? Hoe kijken zij terug op hun bestuursperiode? En wat geven ze hun opvolgers mee?
Klip en klaar
Voor Job Dura is het belangrijkste resultaat klip en klaar. “We hebben een sterk en onafhankelijk meetinstrument voor de duurzaamheid van gebouwen in de markt gezet dat breed wordt gedragen”, vertelt Dura. “De branche had behoefte om richting te geven aan de wens om duurzamer te bouwen en te ontwikkelen. Dat werd BREEAM-NL.” Jack de Leeuw van SBRCURnet onderschrijft dit. “Het is fantastisch dat iedereen in de markt BREEAM-NL inmiddels kent.”
Spannende tijd
Daarnaast heeft de Dutch Green Building Council gewerkt aan het bouwen van een professionele organisatie. “Het was een spannende en turbulente tijd, zeker in het begin”, weet Dura nog. “Een organisatie op de rails krijgen is niet eenvoudig. Het had ook kunnen ontsporen. Maar dankzij ieders inspanningen en de steun van een geweldige set aan sponsoren, is dat gelukt.” Jack de Leeuw vervolgt: “Het feit dat BREEAM-NL zo is geaccepteerd in de markt, is te danken aan de gedrevenheid van de organisatie. Alle credits hiervoor. Uiteraard heeft het bestuur, en dat zeg ik in alle bescheidenheid, ook haar bijdrage geleverd in het bepalen van de koers en het leggen van focus.”
Volgens René Hersbach is het nog niet zo eenvoudig een missiegedreven organisatie op te zetten. “Dat is heel wat anders dan het opbouwen van een bedrijf met een winstoogmerk”, aldus Hersbach, eveneens vanaf het allereerste begin betrokken bij DGBC. Volgens het scheidend bestuurslid is DGBC altijd dicht gebleven bij de reden waarom het is opgericht. “Toen we ermee begonnen, zeiden we tegen elkaar: waarom is dit nodig? Nou, er zijn veel partijen die riepen dat ze duurzaam bezig waren, maar dat was vooral een marketingverhaal. Dat wilden we beëindigen, want dan eindigt ook het vertrouwen. We wilden duurzaamheid meetbaar maken.”
‘Introductie van BREEAM-NL In-Use echt belangrijk’
Over de voornaamste resultaten van de Dutch Green Building zijn de bestuursleden dus eensgezind. Maar welke mijlpaal of ontwikkeling heeft de bestuursleden persoonlijk het meest geraakt? Voor Job Dura is dat de introductie van het BREEAM-NL keurmerk voor bestaande bouw: BREEAM-NL In-Use. “Het nieuwbouwkeurmerk is al goed door de markt geaccepteerd. Maar de grootste opgave ligt in de bestaande bouw. Daarom is het enorm belangrijk dat ook dit keurmerk breed wordt omarmd.”
‘Kennis halen en brengen’
“Wat ik mooi vind”, vult René Hersbach aan, “is dat DGBC een belangrijk netwerk is geworden, eigenlijk uniek in zijn soort. DGBC verenigt namelijk partijen uit verschillende sectoren. In Adviesgroepen, op participantenbijeenkomsten, tijdens de Dutch Green Building Week hebben participanten de mogelijkheid om in gesprek te raken met mensen uit andere beroepsgroepen. Daar is behoefte aan, er zijn maar weinig multidisciplinaire ontmoetingsplekken. En zolang je er kennis kunt halen en kunt brengen, blijft DGBC z'n nut en bestaansrecht houden.”
Jack de Leeuw herinnert zich nog het allereerste begin van de Dutch Green Building Council. Voor hem is de oprichting de mooiste mijlpaal. “Ik zie ons nog zitten, met Annemarie van Doorn en Derk Welling, in het najaar van 2007, in een kamer in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. We gaan het doen, zeiden we tegen elkaar. Geen idee hoe, maar laten we beginnen”, vertelt De Leeuw. “Toen de rook van de oprichting eenmaal een beetje was opgetrokken, hadden we ineens 60 founding partners. De tijd was er rijp voor. Het was precies het juiste moment.”
“Uiteindelijk is de stichting niet meer nodig”
Na meer dan een lustrum DGBC zwaaien de pioniers van het eerste uur af. Ze worden vervangen door Bram Adema (directeur van CFP Green Buildings), Daan van der Vorm (directeur/eigenaar van VORM), Wim Pullen (directeur Kenniscentrum Center for People and Buildings), Ron Voskuilen (directeur Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam) en Coert Zachariasse (eigenaar Delta Development Group). Eveneens bestuurders van statuur, uit dezelfde branches als de vertrekkende leden. Wat Job Dura ze wil meegeven? “Met evenveel energie en vuur in de schoenen de uitdaging aangaan als wij hebben gedaan.” René Hersbach vult aan: “En continu de markt volgen, hierop inspelen en aanpassen.”
Twee kanten
Voor Jack de Leeuw is het belangrijk dat Dutch Green Building Council het activistische en het professionele blijft verenigen. “Aan de ene kant wil je consolideren en een kwalitatief goed keurmerk in de markt houden. Maar aan de andere kant moet je ook die activistische lobbyclub blijven die de markt op allerlei gebieden stimuleert om te verduurzamen. Die dynamiek moet je behouden.”
Maar de grootste opgave ligt volgens de heren in het verduurzamen van de bestaande gebouwenvoorraad. Hersbach besluit: “Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat alle gebouwen duurzaam zijn, dan ben je als stichting niet meer nodig.”