‘De techniek is er, nu nog organiseren en implementeren.’ Dat is volgens Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit de belangrijkste transitieopgave voor onze economie. Jonker was een van de sprekers tijdens het DGBW Seminar – De Groene Uitdaging, dat donderdag 24 september werd gehouden in Art en Eventpark in Zaanstad. Hij schetste de meer dan 300 aanwezigen zijn visie op hoe de samenleving verandert, en hoe daarvoor nieuwe business modellen noodzakelijk zijn. Nieuwe Business Modellen is niet geheel toevallig ook de titel van het nieuwe boek van Jonker.
Zaanstad als host
Even daarvoor had wethouder Dick Emmer van de gemeente Zaanstad en host van het evenement verteld over de plaats van handeling, een tot de verbeelding sprekend complex dat ruim honderd jaar had dienstgedaan als plek waar wapens en munitie werden gemaakt. Emmer deed ook de duurzame ambities van de gemeente Zaanstad uit de doeken: klimaatneutraal in 2020, 2700 zonnepanelen op gebouwen en duurzame investeringen gewoon doen als het binnen 15 jaar kan worden terugverdiend. “Dat laatste wordt in de volksmond al de Zaanse Formule genoemd”, aldus een trotse wethouder.
'Oplossingen moeten passen bij dna'
Trots was Emmer ook op de leerlingen van het St. Michaël College Zaandam. Zij hebben het plan opgevat een biovergistingsinstallatie te ontwikkelen. Het afval van de school kan zo worden omgezet in energie. Als beloning voor dit idee kregen de leerlingen van de wethouder een cheque van 5.000 euro. Gemene deler voor alle duurzame ontwikkelingen in de gemeente Zaanstad en tevens tip aan de andere gemeenten in Nederland: “Zorg dat oplossingen passen bij het dna van de stad.”
Nederland vs. Canada
Internationale gast tijdens het DGBW Seminar was Alberto Cayuela, Directeur CIRS, The University of British Columbia, een van de 25 top-universiteiten in de wereld. Hij legde parallellen tussen Nederland en Canada en benadrukte welke trends er in zijn land spelen. En natuurlijk wat Nederland hiervan zou kunnen adopteren. Zo groeit het aandeel zonne-energie exponentieel door incentives, is de Well Buildng Standard sterk in opkomst en wordt veel aandacht besteed aan het gebruik van duurzame materialen, bijvoorbeeld hout.
Duurzame Bouwvrouw
Belangrijk onderdeel van de middag was de uitreiking van de Duurzame Bouwvrouw Award. Deze award is in het leven geroepen omdat, zo stelt juryvoorzitter en tevens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen, de bouwsector wel wat vrouwelijk fingerspitzengefuhl kan gebruiken. Verhagen: “En omdat in geen enkele sector de verhouding man-vrouw zo scheef is als in de onze.” Aanstormend talent werd Linda van Leeuwen van BAM. Als winnares werd Suze Gehem gekozen. Zij is mede-oprichter van De Groene Grachten, een organisatie die zich tot doel stelt monumentale panden te verduurzamen. En met succes: al tientallen panden zijn met de aanpak van Gehem verduurzaamd.
De gezonde werkplek
Nadat Jan Jonker zijn visie gaf op de veranderingen in de maatschappij, verschillende modellen voor de circulaire economie schetste, en tegelijkertijd aangaf ‘dat er geen masterplan voor de toekomst bestaat’, gingen Gouden Partners van de Dutch Green Building Week Forbo, ABN AMRO, Cofely en ROCKWOOL met elkaar in gesprek over gezonde werkomgevingen. Aanleiding is de lancering van het rapport ‘Gezondheid, Welzijn en Productiviteit in Kantoren’, dat de DGBC samen met specialisten uit de Kopgroep Gezondheid lanceerden. Dit onderzoek, maar zeker ook de activiteiten van de panelleden, zullen zeker hun bijdrage hebben aan het verbeteren van de werkplekken. Want dat het belangrijk is, blijkt wel uit het gegeven dat 90% van de bedrijfskosten personeelskosten zijn. Invloed op het welbevinden en de productiviteit van medewerkers, kan zodoende enorme impact hebben.