Ruim driehonderd bezoekers luisteren muisstil naar de voordracht. Die aandacht neemt gastheer Paul Haighton over. Hij is directeur van Spant!. Deze congreslocatie die niet zomaar uitgekozen is; het is CO2-neutraal. De trotse directeur vertelt de zaal verheugd te zijn op evenementen zoals deze: “Ik ben trots dat wij juist DGBC mogen verwelkomen. Dit gebouw is vijftig jaar oud en sinds wij hier aan de slag zijn, hebben we een enorme verduurzamingssprong gemaakt. Met ons doel om ons verbruik in 2021 te halveren, en ja: het kan wel.”
Lees ook: drie bijzondere momenten tijdens het Openingscongres van de DGBW
Groei
Na de spreekwoordelijke rondleiding door het duurzaamheidsbeleid van de congreslocatie, wordt de zaal meegenomen door econoom en journalist Mathijs Bouman. Om de gebouwde omgeving te verduurzamen is de medewerking van economen volgens hem keihard nodig. “Niet wanhopen, economen schieten te hulp”, drukt hij de zaal op het hart. Sterker nog: economische groei is bittere noodzaak, volgens de econoom. Het gaat zelfs hand in hand: “Sneller verduurzamen zal ook tot groei leiden. En ondertussen moet een prijs op uitstoot zeker op de agenda staan.
Heel de zaal zit in het 'Ja-kamp', inclusief @mathijsbouman . Logisch op @DGBCnl Jaarcongres. pic.twitter.com/6MgkLIyGGz
— Fred Schoorl (@FredSchoorl) September 23, 2019
Prikkels
Die uitleg kan Sandra Phlippen (Hoofd Economisch Bureau Nederland ABN AMRO) bekoren. Zij schuift aan om met Bouman in gesprek te gaan. Samen op de bank weten ze al snel de spreekwoordelijke sleutel tot de versnelling van de verduurzaming te vinden: “Een prijs op CO2-uitstoot creëert zelfs verdienmodellen op prijsprikkels.” Maar Phlippen vraagt ook aandacht voor een heel ander punt. Ze maakt zich er zelfs zorgen over. Volgens haar moeten investeerder niet-duurzame projecten namelijk niet automatisch afserveren. Dat opent juist de deur voor ‘slechte’ investeerders, is de econome van mening. ‘Groene’ investeerders moeten vervuilende projecten juist wel oppakken en meenemen om te verduurzamen. Anders ontstaat er een gat tussen de rijke westerse wereld en de ‘vieze’ armere kant van de aarde.
Vragenuurtje
De volgende sessie heeft een andere insteek, het publiek stelt de vragen aan Boudewijn Poelmann. Hij is de oprichter van de Postcode Loterij en heeft daarmee juist oog voor de armere kant van de wereld. Tijdens het ‘vragenuurtje’ passeren onderwerpen als de marketingpost, het verdelen van geld en BN’ers als ambassadeurs de revue. Naast de Postcode Loterij heeft hij nog een aantal loterijen en initiatieven die goede doelen steunen. Dat is al bekend, maar wat tijdens deze sessie echt opvalt, is het onlangs gerenoveerde pand waar Poelmann met zijn Goede Doelen Loterijen is gevestigd: “Ooit een lelijke, betonnen, jaren 70 bak. En bij bouwen wordt altijd gezegd: ‘het komt het neer op techniek en geld’, maar je moet ook mensen verleiden. Daarom hebben wij de werknemers zelf betrokken. En daar kwam heel duidelijk het duurzaamheidsverhaal uit.”
Geluk
Cabaretier Guido Weijers verzorgt de uitsmijter. Met een paar prikkelende opmerkingen over de definitie van geluk, weet hij de zaal op te schudden. Uiteraard wordt er gelachen, maar niet verwacht van een cabaretier: hij laat de hersens kraken over de relatie tussen geluk en duurzaamheid. “Want iedereen wil gelukkig zijn. Maar er wordt te vaak gekozen voor wat geld oplevert en te weinig voor de planeet. Als de aarde kaal is, gaan pinpasjes ons niet redden.”
Bekijk hier een uitgebreid fotoverslag van het Openingscongres (opent in nieuw venster)
#puurgeluk @DGBCnl met @guidoweijers #hetkanwel over lifecoaches en zo pic.twitter.com/PJMijmKujH
— Cora Jongenotter (@Core_Identity) September 23, 2019