Solartable winnaar van de Duurzame Innovation Pitch 2014

De Solartable van H2innovations is dit jaar de winnaar geworden van de Duurzame Innovation Pitch 2014 van Dutch Green Building Council (DGBC). De Solartable is een tafel met een tafelblad als zonnepaneel en vier usb-poorten. Hiermee kun je telefoon, laptop of welk elektrisch apparaat dan ook opladen. Winnaar Han Huiskamp van H2innovations wint een participantschap van DGBC, een partnerschap met kennisplatform Duurzaam Gebouwd en een jaar lang promotionele ondersteuning van het initiatief. De prijs werd uitgereikt tijdens de PROVADA op de drukbezochte stand van ABN AMRO.

Voor de jury was het dit jaar een lastige opgave een winnaar te kiezen. Juryvoorzitter Rob van Hattum: “Dat zeggen juryleden altijd, maar nu was het serieus niet gemakkelijk. Het waren stuk voor stuk zeer interessante innovaties. We hebben gekozen voor de Solartable vanwege de communicatiewaarde en de praktische toepasbaarheid.”

‘Duurzaamheid onder je neus’

Winnaar Han Huiskamp toonde zich trots en enigszins verbaasd met de winst. “Ik heb hier allemaal goede inzendingen gezien van bedrijven die keihard werken aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dat onze innovatie heeft gewonnen is echt geweldig.” Over de innovatie zegt Huiskamp: “De Solartable is een heel tastbaar duurzaam product. Duurzaamheid is niet heel ver weg of op je dak, maar hier en nu, recht onder je neus. Dat maakt de innovatie aantrekkelijk.”

‘Een enorme boost’

Huiskamp is samen met twee andere ondernemers nog maar een half jaar bezig met het bedrijf H2innovations. De winst van de Duurzame Innovation Pitch 2014 is een goede boost voor het product. “Ik raak hier op de PROVADA in gesprek met veel mensen die interesse hebben in de tafel. Als kantoortafel, maar ook als tuintafel of statafel. Het is allemaal mogelijk.” De Solartable kan nu al besteld worden. Meer informatie is te vinden op www.h2innovations.nl.

De Duurzame Innovation Pitch 2014

Het is alweer de zesde editie van de Duurzame Innovation Pitch. Met deze competitie wil initiatiefnemer Dutch Green Building Council organisaties aanmoedigen om op een innovatieve wijze een bijdrage te leveren aan de verduurzaming in Nederland. In totaal ontving DGBC meer dan veertig inzendingen. De jury, bestaande uit ervaren vakmensen, selecteerde zes genomineerden die hun innovatie tijdens de PROVADA mochten presenteren. Naast de winnaar stelden dus nog vijf andere organisaties hun product voor.

Genomineerden:

CO2 reducerende straatsteen 
Dit is een straatsteen waarin pure olivijn is verwerkt. Het resultaat is een straatsteen die de CO2-emissie reduceert en terugdringt. Tevens wordt in combinatie met een waterpasserende voeg het hemelwater gefilterd en afgekoppeld hetgeen bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de aarde. 

organisatie: Excluton BV

Net-Works 
Net-Works is een partnerschap tussen Interface, Zoological Society of London (ZSL) (een NGO) en garenfabrikant Aquafil om afgedankte visnetten in te zamelen en te gebruiken als grondstof voor tapijttegels. Het project helpt enerzijds het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van ‘s werelds armste kustgemeenschappen verminderen, en anderzijds om het inkomen van deze mensen aan te vullen doordat zij een grondstofleverancier worden voor tapijttegels in samenwerking met een garenleverancier. 

Organisatie: Interface

Colt ClimaTower
De Colt ClimaTower is een compacte microwarmtepomp voor het koelen en verwarmen en voor warm tapwaterbereiding. De pomp is ontwikkeld voor toepassing in hotels en heeft als doel een energiebesparing van 70-80% ten opzichte van conventionele systemen.  

Organisatie: Colt International

Climate Control Box     
De Climate Control Box is een klein centraal regelkastje die is bestemd voor retailers. Het kastje regelt de complete installatie in een winkel. De Climate Control Box koppelt de losse componenten met een internetconnectie. Bijvoorbeeld: als de beveiliging 's morgens is uitgeschakeld, dan wordt de verlichting, de ventilatie en het klimaatsysteem aangestuurd door de Climate Control Box. 

Organisatie: Unica Ecopower B.V.

WarmteWinMuur  
WarmteWinMuur is een innovatie waarmee gevels van gebouwen in een warmtebron veranderen. Zo ontstaat een comfortabel binnenklimaat, terwijl de energierekening van de gebruiker flink naar beneden gaat. Het flexibele verwarmingssysteem is geschikt voor nieuwbouw woningen, maar ook voor bijvoorbeeld zorginstellingen, onderwijsgebouwen, kinderdagverblijven en kantoorcomplexen. 

Organisatie: Janssen de Jong Bouw

De jury

  • Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw & Infra, ABN AMRO N.V.
  • Dietmar Werner, directeur VolkerWessels
  • Guus Berkhout, Fund Manager Triodos Vastgoedfonds
  • Hans Korbee, Programma-adviseur, RVO
  • Rene Savelsberg, Managing Director and CEO, Chrysalix SET
  • Rob van Hattum, Inhoudelijk Directeur Science Center NEMO/ Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie en eindredacteur Wetenschap VPRO (juryvoorzitter)
  • Wietse Walinga, Directeur Kennisplatform Duurzaam Gebouwd

  

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed