Starters creëren eigen woonomgeving met de Torteltuin

Anoniem wonen in een flat tegen torenhoge huren staat haaks op het ideaalbeeld van ‘de Tortels’. Zesentwintig Amsterdamse starters verenigen zich in wooncoöperatie de Torteltuin als groen, sociaal en betaalbaar alternatief in de huidige woningmarkt.

“De grootste zoektocht was hoe je de groep organiseert”, aldus bestuurslid Eva Zweers. Voorzitter en procesbegeleider Tobias Servaas beaamt dat: “Iedereen gaat anders het proces in. Dat willen we niet plat slaan door op één manier te werken, we zetten juist ieders kracht en kwaliteit in voor het geheel.

Sociale permacultuur

De Torteltuin brengt principes uit de sociale permacultuur in de praktijk. ‘Complexe ecosystemen dienen als voorbeeld voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving. Een permacultuur is zelfredzaam en zeer divers, waarbij de natuurlijke eigenschappen van ieder element worden ingezet om het ecosysteem te laten bloeien.’ De organisatiestructuur gaat uit van vertrouwen, verbinding en relaties in plaats van hiërarchie.

Fotografie: Lin Woldendorp

Kracht van het delen

Het voorlopig ontwerp is bijna afgerond. Zweers: “We stimuleren ontmoeting binnen het gebouw én verbinding met de buurt. Er zijn allerlei gemeenschappelijke ruimtes en buurtbewoners krijgen een eigen ingang naar voorzieningen.” Servaas noemt voorbeelden: “Misschien een buurtwinkel, voedseltuin, podium voor activiteiten of werkplaats om gereedschap te lenen.” Zweers vult aan: “Het leven in en om het gebouw biedt veel rijkdom, op economisch en sociaal vlak. De kracht van het delen bespaart geld en ruimte. Dat is een enorme meerwaarde vergeleken met hoe de gemiddelde Nederlander nu woont.”​​​​​​​

Lees het hele artikel in Toekomstbouwers

SDG's

Logo voor Ongelijkheid verminderenOngelijkheid verminderen | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Leven op het landLeven op het land

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie