Terugblik: webinar BREEAM-NL In-Use: toelichting op de nieuwe richtlijnen

Eind 2021 zijn de nieuwe beoordelingsrichtlijnen van BREEAM-NL In-Use gelanceerd: BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw v6.0.0 en BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering. Tijdens een webinar lichtten projectmanagers Leonie de Boer en Peter Gabriëls toe wat de belangrijkste veranderingen zijn. Heb je het webinar gemist? Kijk het hieronder terug.

BREEAM In-Use is dé internationale gemeenschappelijke taal om de duurzame prestaties van bestaande gebouwen te beoordelen. In Nederland wordt het keurmerk breed omarmd: er zijn al meer dan 2.000 BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw certificaten behaald. Met de vernieuwde richtlijnen ligt de lat voor duurzame, bestaande utiliteitsgebouwen nog hoger.

Bekijk het hele webinar

BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw v6.0.0

“Met deze aanscherping van BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw willen we toe naar een volgend niveau van duurzame bestaande gebouwen. Dit alles om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen”, licht Leonie de Boer toe. Eén van de belangrijkste aanpassingen in het vernieuwde duurzaamheidskeurmerk is de aansluiting bij de EU Taxonomy. Daarnaast is nadrukkelijk meer aandacht gelegd op circulariteit in bestaande gebouwen. Een andere aanscherping in het nieuwe duurzaamheidskeurmerk is de focus op het werkelijk energiegebruik in een gebouw. Tot slot is er extra aandacht besteed aan de verbetering van de flexibiliteit van het keurmerk.

Bekijk hier de vernieuwde richtlijn voor bestaande gebouwen

BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering

Met dit nieuwe keurmerk wordt BREEAM-NL geschikt als meetlat voor een organisatie breed duurzaamheidsbeleid. Dit onderdeel vervangt het deel ‘Gebruik’ in het huidige BREEAM-NL In-Use keurmerk. “Gebouwgebruikers kunnen hier het verschil maken, door bijvoorbeeld de transportbewegingen, het energiegebruik en het inkoopbeleid van de organisatie onder de loep te nemen. Ook is er aandacht voor o.a. de gezondheid van medewerkers en een groene werkomgeving.” Aldus Peter Gabriëls.

Bekijk hier BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering

Downloads

Download hier de presentatie van het webinar

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave