Uitdaging: 1 miljoen circulaire woningen

“Een miljoen woningen, maar zonder een miljoen keer fikse CO2-uitstoot. Hoe doe je dat?” Woningbouw en klimaatdoelen kúnnen samengaan, maar dan moet er radicaal anders gebouwd worden. We willen die andere keuzes borgen in BREEAM-NL, samen met partners en andere deskundigen in bouw en vastgoed. Wil je hierover meedenken? Je kunt je nu aanmelden!”, zo nodigt DGBC-directeur Annemarie van Doorn experts uit.

In Nederland gaat tien jaar intensief gebouwd worden, zodat er volgens de kabinetsplannen een miljoen woningen bijkomen. Van Doorn: “Zo’n mega-opgave is een kans op enorme impact. Daarom zetten we dit jaar vol in op een nieuwe, scherpe BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn voor nieuwbouwwoningen.”

Integraal en meetbaar 

“Natuurlijk gaat dat om meer dan alleen de energieprestaties van gebouwen” legt Van Doorn uit. “Ik denk met name aan de productie van andere bouwmaterialen. Ook zou je projecten kunnen belonen waarin de goede circulaire keuzes gemaakt worden. BREEAM-NL is integraal, dat maakt het zo perfect om binnen de woningbouw circulariteit naar een hoger plan te tillen. Natuurlijk wordt het zo ook meetbaar en verifieerbaar. Dat is nu nog een grote uitdaging bij circulariteit, maar noodzakelijk voor succes. De MPG biedt een goed en bekend uitgangspunt, maar we willen de volgende stap zetten in circulariteit en in reductie van CO2-uitstoot van materialen. ”

Honderd jaar 

“Wie wil meedenken over het meten van embodied carbon, whole life carbon, losmaakbaarheid, flexibiliteit en ‘demontabiliteit’, die is van harte welkom. De keuzes zijn niet voor tien jaar, maar voor 100+ jaar, want keuzes die nu gemaakt worden, bepalen of een product hergebruikt kan worden over heel veel jaren. Als we dat nú goed definiëren, dan is het uitvoerbaar in de praktijk. Dan heb je structureel veel meer kans op goed hergebruik en zo houden hele bouwdelen veel langer hun waarde. En met nul CO2-uitstoot, dat is het mooie.” 

Wil je hierover meedenken? Geef je op met een mail aan Thomas Heye.  

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave