Unica helpt door vragen te stellen

“Hoe help je nu de klant om zijn gebouw Paris Proof te maken?” Dat vragen Arjen Leenhouts en Arnaud van Beek van Unica zich geregeld af. Dat doen ze niet alleen door antwoorden te geven, maar ook door vragen te stellen. “Veel gebouweigenaren hebben de eerste stappen genomen en inmiddels wel inzicht in het verbruik. Er is ook wel een idee welke maatregelen er moeten worden genomen, maar dan...”

Van Beek, productmanager energie en duurzaamheid, geeft een voorbeeld uit de praktijk. “Alleen maar zonnepanelen installeren, is niet altijd de juiste oplossing. Als je weet dat je straks een warmtepomp nodig hebt, is het bijvoorbeeld slim- mer om ook over PVT-panelen na te denken. Die panelen kunnen verwarmen.” Goedkeurend hoort Leenhouts het aan, het zijn precies de gesprekken die hij ook graag met klanten voert. “Samenwerken is de sleutel. Verduurzamen kost gewoon veel geld, dan moet je de juiste keuzes maken. Daarom stellen we samen een Duurzaam MeerJaren Onderhouds Plan (DJMOP) op en maken een plan voor tien, vijftien of bijvoorbeeld twintig jaar.”

Visie

Arjen Leenhouts is directeur van Unica Energy Solutions, een van de gespecialiseerde clusters van technisch dienstverlener Unica. Hij zet het gesprek meteen op scherp: “Te vaak zie je nog een inkoper die een bestelling plaatst: ‘doe maar vijftig zonnepanelen’. Maar wat is de visie van de organisatie? Is dat wel het beste pad? Wat ga je met je pand doen en hoe lang zit je er nog?” Verduurzamen gaat volgens Van Beek nu nog te veel in losse brokjes terwijl het een opdracht aan de hele keten is: “Verduurzaming benader je vooral integraal. Onze roadmap energie en verduurzaming geeft hier concreet invulling aan.”

Flexibiliteit

Leenhouts kijkt verder en doet er zelfs een schepje bovenop: “Ik kom uit de wereld van energie-inkoop. Door bijvoorbeeld die zonnepanelen op al die daken ontstaat er straks een enorme disruptie van het netwerk. Dat kan zo erg zijn, dat klanten moeten nadenken over de leveringszekerheid van energie. Het net wordt belast met enorme pieken als de zon schijnt en juist het tegenovergestelde als het donker is. Timing van afname en levering gaat belangrijker worden. Wie nu investeert in flexibiliteit, eventueel door een accu of laadpalen rond het gebouw, is straks spekkoper.”

Help

De visie van Unica op de verduurzaming beslaat dan ook veel meer dan een stap. “Om effectief te verduurzamen moet je eerst weten wat je huidige stand van zaken is”, vertelt Van Beek. “Een museum wil verduurzamen en kwam binnen met de vraag: ‘help mij’. Om in deze situatie echt een goed advies te kunnen geven, hebben we besloten om eerst een jaar lang het gebouw op energiegebruik en klimaat te monitoren. Zo vormen we een beeld waarmee we echt een goed plan kunnen maken.”

Over Unica

Unica is met een slagvaardig netwerk van negen bedrijvenclusters en meer dan 2.500 medewerkers een allround technisch dienstverlener van Nederland en trendsetter in duurzame innovaties, die alle vraagstukken op het gebied van techniek in en om gebouwen oplost. Denk aan het toepassen van oplossingen op het gebied van installatietechniek, energie, ICT, internet of things (IOT) en smart buildings die bijdragen aan functionele, gezonde en veilige leef- en werkomgevingen.

Magazine Toekomstbouwers

Bovenstaand artikel komt uit het door DGBC gepubliceerde magazine Toekomstbouwers. In het magazine staat hoe de negen Paris Proof themapartners, aan de hand van een stappenplan, aan de slag gaan met het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave