Unitura helpt bedrijven met natuurinclusief bouwen. ‘Als je geen groen hebt, werkt het niet’

Producten en diensten op het gebied van natuurinclusief bouwen. Dat is waarvoor bedrijven terecht kunnen bij Unitura. Het bedrijf werkt samen met onder andere woningcorporaties en projectontwikkelaars. “We denken vanuit het bouwproces én vanuit de diersoorten.”

Foto's: Unitura

Henk Jansen is mede-eigenaar en oprichter van Unitura, dat in 2018 werd opgericht. Samen met zijn broer en een collega geeft hij in eerste instantie ecologisch advies aan bouwbedrijven. Ze ontdekken dat het op dat moment nogal schort aan kennis over mitigerende maatregelen. Vooral op productniveau ontbreekt het veel partijen aan kennis.

Vleermuiskasten

De vader van de compagnon van Jansen heeft een bouwbedrijf. Zo besluit Unitura zijn eigen kennis te combineren met die uit de bouwwereld. Een volgende stap is dat het bedrijf vleermuiskasten gaat maken. Jansen: “We hebben dat toen op LinkedIn gezet en kregen heel snel Arcadis als klant. Vanaf dat moment ging het steeds harder lopen en werden we steeds professioneler. We zijn nu uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 40 mensen in dienst.”

Unitura heeft verschillende takken. “Een daaraan is de projectafdeling,” vertelt Jansen. “Daarmee willen we aannemers ontzorgen. Wij regelen voor hen dat natuurinclusieve projecten worden aangelegd. Daarnaast verkopen we ook producten. Dat zijn diverse faunavoorzieningen, zoals vleermuiskasten, huismuskasten en speciale stenen voor vlinders of andere insecten.” Begin 2023 nam Unitura bovendien De Bolderik over, een kwekerij voor inheemse bloemenzaden. “Onder die merknaam verkopen we bloemenzaden en bieden we biodiverse groendaken en groengevelconcepten aan.”

E-dna

De visie van Unitura op nestvoorzieningen is simpel: “Als je geen groen hebt, werkt het niet. Onze benadering is vanuit het gehele ecosysteem. Daar is groen onderdeel van. Er is dus een integrale benadering nodig.” Momenteel is het bedrijf bezig met een nieuw project rond environmental dna (e-dna). Jansen legt uit: “Een vleermuis laat dna achter. Wij kunnen dat opsporen. Als je dna vindt, kun je vaststellen of er bijvoorbeeld een vleermuis in een gebouw zit. Dat kan baanbrekend zijn voor de bouwwereld, omdat het voor versnelling van bouwprojecten kan zorgen.” Nu kan ecologisch onderzoek vaak lang duren, wat de bouw kan vertragen. Als dna-onderzoek de aanwezigheid van beschermde soorten uitsluit, kan een project sneller doorgang vinden. “E-dna-onderzoek kan ook uitkomst bieden bij na-isolatie van particuliere woningen. Isolatiebedrijven deden nooit zo veel op dit gebied. Nu komt er een gedragscode voor natuurvriendelijk isoleren, waardoor je alleen in september, oktober en april kunt isoleren. Als je weet dat er geen beschermde diersoorten aanwezig zijn, kun je ook op andere momenten aan de slag.”

Uitganspunt bij bouw en dieren

Unitura heeft veel woningcorporaties als klant, maar daar komen ook steeds meer projectontwikkelaars bij. “We zijn vooral B2B gefocust: gemeentes, zakelijke markt et cetera. We denken vanuit het bouwproces, maar ook vanuit de diersoorten waarvoor we producten ontwikkelen. We bedenken integrale voorzieningen. Zo hebben we bijvoorbeeld een prefab schoorsteen ontwikkeld met vleermuisvoorzieningen erin.”

Biodiversiteit is zonder twijfel het speerpunt van Unitura. Jansen: “Op dat vlak nemen we initiatief. We willen dingen slimmer en beter maken en zijn oplossingsgericht. Zowel op service- als productniveau. We zien een probleem of uitdaging en gaan samen met bouwer en ecoloog een oplossing zoeken. Natuurlijk vinden we dat je woningen moet verduurzamen, maar dan moet je er ook voor zorgen dat er in die woningen ruimte is voor diverse soorten. Dus onderzoeken we bijvoorbeeld hoe je zonder schade sneller kunt isoleren. Wij vinden het leuk om rond dat soort thema’s te innoveren.”

Nieuwbouw

Het zwaartepunt van de opdrachten die Unitura krijgt, zit in renovatie van woningen. “We doen ook wel utiliteitsbouw en ik verwacht onze scope breder gaat worden. Dat komt ook doordat we waarschijnlijk meer met nieuwbouw te maken gaan krijgen. Het aandeel nieuwbouw is bij ons al gestegen van een paar procent naar nu zo’n 15 procent. De komende jaren gaat dat misschien wel stijgen naar 50 procent.”

Jansen is trots op het feit dat Unitura al duizenden woningen natuurinclusief heeft verbouwd of gerenoveerd met zijn producten. “Door heel veel kleine steentjes bij te dragen, maken wij veel impact. En dat door heel Nederland, bij heel verschillende klanten.”

Houtbeton

De werknemers van Unitura willen graag hun kennis blijven vergroten en hun opgebouwde kennis weer delen. Dat is ook de reden dat Unitura partner is geworden van DGBC. “We zijn zeer geïnteresseerd in themadagen, meetings en events.”

Biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn DGBC-thema’s die helemaal aansluiten bij de activiteiten van Unitura. “Maar,” zegt Jansen, “we zijn ook erg geïnteresseerd in circulariteit. We gebruiken wel FSC-hout en veel producten van hout. We werken ook met houtbeton, waar een deel cement in zit. Op dat vlak willen we nog innoveren, zodat we uiteindelijk cementloos houtbeton kunnen ontwikkelen.”

Wilde bloemen

Omdat de kennis van biodiversiteit bij veel partijen nog niet zo groot is, heeft Jansen een aantal tips. “Sluit je, om meer te leren over biodiversiteit, aan bij een netwerk. Daar kun je je kennis en visie delen. Projectontwikkelaars wil ik meegeven: probeer eens te kijken hoe je een project natuurinclusief kunt bouwen. Dat kan vaak best goedkoop. Natuurlijk, budgetten verschillen, maar probeer vooral te kijken wat je wél kunt doen. Dat hoeft niet altijd het maximale scenario te zijn. Misschien kom je uit op een iets lager maar acceptabel scenario, dat wel meerwaarde heeft. Een handje wilde bloemen zaaien en een nestkastje plaatsen maakt al een verschil. Er kan al zo veel met een relatief simpele ingreep.”

Wachten op verplichting

Jansen vindt het jammer dat hij weinig proactiviteit ziet op het vlak van natuurinclusiviteit. “Er is nu wel een aantal grote partijen mee bezig, maar je ziet dat veel partijen toch wachten op verplichting door de overheid. Als natuurinclusief bouwen wordt opgenomen in het Bouwbesluit, dan gaat iedereen het gewoon doen. Een bedrijf als BAM neemt natuurinclusiviteit wel op in de offerte, maar ik durf te zeggen dat 90 procent van bouwend Nederland dat niet doet. Ik zie daar een rol voor DGBC om bedrijven te motiveren. Zodat die intrinsiek gemotiveerd raken om dit wel in hun beleid op te nemen.”

“Onze bijdrage begint eigenlijk pas als bedrijven met een vraagstuk komen. Wij willen de partner zijn voor bouwers en ontwikkelaars om natuurinclusief te bouwen. Zowel in Nederland als in het buitenland, want we werken ook in België. En in Duitsland en Engeland begint het nu ook te lopen. We hopen dat de opgave Europees op de agenda komt, zodat we gebouwen in heel Europa natuurinclusief kunnen maken. En dat het gewoon standaard is. Dit moet gewoon in de visie van ondernemingen, door intrinsieke motivatie.”

Dubbele win

De doelen voor de toekomst zijn bij Unitura nog niet heel scherp geformuleerd. Jansen: “We zijn net uit de pioniersfase, dus we hebben nog niet heel strakke doelstellingen, zoals grotere organisaties die hebben. Dat moeten we nog meer vormgeven. Nu gaat alles nog heel organisch.” Toch heeft hij wel een duidelijke wens: “Het lijkt mij leuk om strategisch samen te werken met natuurorganisaties. Je kunt dan een x-percentage van je omzet investeren in biodiversiteitsprojecten en natuurprojecten. Dat is nog eens een dubbele win!”

DGBC-partners

Unitura

Gerelateerd

Directeur Delta Development over duurzaamheid: ‘Het hoeft niet duur te zijn, maar je moet het wel aandacht geven’

Directeur Delta Development over duurzaamheid: ‘Het hoeft niet duur te zijn, maar je moet het wel aandacht geven’

Paris Proof Congres 2024

Aanmeldingen geopend voor Paris Proof Congres 2024 met dagvoorzitter Gerrit Hiemstra

Ruimtelijke kaders gemeentes niet klaar voor biobased bouwen

Ruimtelijke kaders gemeentes niet klaar voor biobased bouwen