Van Vliet tijdens DGBC participantenbijeenkomst: “Groen bouwen is dé manier om klimaatverandering tegen te gaan”

“Groen bouwen is dé manier om klimaatverandering tegen te gaan. Wij zijn natuurlijk niet de hemelbestormers, maar wel de motors die verandering op gang moeten brengen”, aldus Daan van Vliet, voorzitter van de Dutch Green Building Council tijdens de DGBC participantenbijeenkomst die vandaag is gehouden bij ABN AMRO in Amsterdam. Die motors lieten deze dag zien wat ze in huis hebben op het gebied van het verduurzamen van bestaand vastgoed. En welke hordes nog te nemen zijn.

Niet doemdenken

Volgens Daan van Vliet, die inspiratie haalde uit de filosofie van duurzaamheidseconoom Rifkin, ligt het in de handen van de komende twee generaties om iets te doen aan de klimaatverandering. “Wij moeten het oplossen, anders wordt het op de wereld gemiddeld 4 graden warmer en wordt de aarde onleefbaar.”

Van Vliet is geen doemdenker en schetst het goede nieuws, namelijk dat de techniek aanwezig is om stappen te maken. En dat met duurzame energiebronnen zoals zon en wind 80% meer energie kan worden opgewekt dan dat we nu doen. “Dus energie kan het probleem niet zijn”, aldus de voorzitter van DGBC.

Verduurzamen in Utrecht

Een grote opgave is het verduurzamen van de gebouwde omgeving ligt bij het bestaande vastgoed. Met verschillende voorbeelden werd duidelijk dat hier stappen in worden gezet. Bijvoorbeeld in Utrecht, waar wethouder Lot van Hooijdonk nadrukkelijk kijkt naar hoe de utiliteitsbouw is de Domstad kan worden verbeterd. “Eerst lag onze focus op het benaderen van de gebouwgebruikers, maar we willen ook met de eigenaren en beheerders aan tafel”, heeft ze ervaren.

Ook heeft de gemeente Utrecht geleerd dat verduurzaming kan versnellen als op natuurlijke momenten het gesprek wordt aangegaan, bijvoorbeeld bij een transformatie of een einde van een huurcontract. Daarnaast kijkt de gemeente samen met andere grote steden naar het versterken van wetgeving. “Uiteraard willen we met ons eigen vastgoed ook het goede voorbeeld geven”, besluit Van Hooijdonk.

Portfolio aanpakken

Het goede voorbeeld geven, dat doet ook ABN AMRO, die haar eigen hoofdkantoor met BREEAM-NL In-Use heeft laten certificeren, met een Excellent score als resultaat. Maar dat niet alleen; ook de andere dertig andere panden van de bank worden met In-Use gecertificeerd. Rob Vermeij van ABN AMRO: “Daarnaast hebben we de doelstelling om 300 gebouwen met BREEAM-NL In-Use te certificeren. Voor het einde van het jaar willen we 345.000 m2 certificeren.”

In-Use voor hoger onderwijs

Met BREEAM-NL In-Use wordt het ook mogelijk om hoger onderwijsgebouwen te certificeren. Hiertoe onderzoeken een viertal onderwijsinstellingen samen met DGBC de mogelijkheden in een pilotproject. Een van die instellingen in VU Amsterdam. Ellen van Midlum van VU Amsterdam: “Het certificeren met BREEAM-NL past in de duurzaamheidsvisie van de universiteit, waar we integraal naar het onderwerp kijken. We nemen bijvoorbeeld ook duurzame inkoop en afvalinzameling mee.” Grootste uitdaging? “Ons hoofdgebouw verduurzamen. 100.000 m2, gebouwd in de jaren 60.”

Twente meest duurzame gebied van Nederland

Tijdens de participantenbijeenkomst kondigde Gerard Schröder van Schröder Vastgoed aan een Green Business Club in Twente te starten om verduurzaming op gebiedsniveau te realiseren. De ambitie is niet mals: “Over 10 jaar het meest duurzame gebied van Nederland worden.” Het eerste concrete project is reeds gestart. Overal in Twente worden laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst, in totaal tussen de 200 en de 500. 

Bekijk de foto's

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave