Veel te leren van Europese levenscyclus-voorbeelden

“Door de MPG zeggen we dat we de levenscyclusbenadering (LCA) in de bouwsector hebben geïntegreerd in Nederland. Maar nu kunnen we ook eens zien hoe andere EU-landen hiermee omgaan bij openbare aanbestedingen”, aldus Laetitia Nossek, projectmanager circulariteit bij DGBC. Ze doelt daarmee op de net verschenen gids vol Europese voorbeeldprojecten waarbij de LCA, LCC of IAQ gehanteerd zijn.

“In de gids zie je welke keuzes in andere landen gemaakt zijn, hoe zich dit zich uit in projecten en welke andere uitkomsten een LCA methodiek kan hebben. We kunnen veel van elkaar leren”, ziet Laetitia. De ‘Best Practice Guide’ is een resultaat van het Europese LIFE Level(s)-project, waarin acht Green Building Councils – ook DGBC – meedoen.

Gezond gebouw

Eén van de besproken cases komt uit Nederland: Biosintrum in Ooststellingwerf. Het centrale gebruik van BREEAM-NL in dit project heeft geleid tot een zeer hoge gezondheidsscore. Dankzij de inzet van de BREEAM credits en de toepassing van biobased materialen is de binnenluchtkwaliteit uitstekend. BREEAM-NL heeft dit project vormgegeven geresulteerd in een klimaatbestendig en gezond gebouw.

Verder haalt de gids ook een voorbeeld uit Ierland aan. ​​Bij duurzame aanbestedingen staan daar twee zaken centraal: de concepten van de hele levenscyclus van gebouwen én de levenscycluskosten van gebouwen. Kopers en leveranciers zijn niet alleen verplicht om rekening te houden met de initiële kosten van het verkrijgen van een specifieke oplossing, maar ook om de economische en milieuoverwegingen mee te nemen. Een voorbeeld van een gebouw dat op deze indicatoren is ontwikkeld is Technology Institute van FOCAS in Dublin.

Tientallen experts uit acht EU-landen waren betrokken bij de gids. Via de voorbeelden laten zij zien hoe de prestaties van gebouwen beter beoordeeld kunnen worden op het gebied van gezondheid en milieu. Zo dragen gebouwen beter bij aan de effectieve bestrijding van klimaatverandering.

Praktisch en zichtbaar

Het LIFE Level(s)-project moedigt regeringen in de EU aan om de criteria over te nemen voor het beoordelen van de duurzaamheidsprestaties van gebouwen, in hun nationale wetgeving. Daardoor kan er in de hele EU rekening gehouden worden met de volledige levenscyclus van een gebouw, in alle verschillende fasen, zoals de fabricage van materialen, constructie, gebruiksduur van gebouwen, deconstructie en sloop.

Consistentie in Europa is belangrijk. Het LIFE Level(s) project is belangrijk om deze consistentie te bewerkstelligen, niet alleen in de regelgeving, maar ook in de praktijk. Deze gids helpt om de praktische toepassing zichtbaar te maken”, besluit Laetitia.


Download de gids hier

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council