Vergeet die 40% CO2-uitstoot niet!

Meer geld naar veiligheid. Extra aandacht voor de zorg. Investeren in de economie. Normaal. Doen. Stuk voor stuk onderwerpen die het politieke debat in aanloop naar de verkiezingen bepalen. Logisch ook, het zijn belangrijke thema’s. Bovendien ‘doen ze het goed in de media’.

Wij vragen aandacht voor een thema dat sterk onderbelicht is tijdens deze verkiezingstijd. Maar waar iedereen deel van is en gebruik van maakt: de gebouwde omgeving in Nederland. Willen we veilig blijven leven, willen we de stroom klimaatvluchtelingen verminderen, willen we op lange termijn onze welvaart behouden, dan moet die gebouwde omgeving dringend duurzamer.

De Nederlandse politiek investeert momenteel veel te weinig in het verduurzamen van gebouwen. En in de verkiezingsprogramma’s, zeker die van rechts, worden onvoldoende maatregelen voorgesteld, blijkt uit de doorrekeningen van CPB en PBL. Terwijl gebouwen verantwoordelijk zijn voor bijna 40% van de CO2-uitstoot in Nederland! Onze huizen, bedrijfsgebouwen, kantoren, distributiecentra zijn daarmee de grootste vervuilers van ons land. Véél vervuilender dan alle auto’s bij elkaar. Die uitstoot moet omlaag. Dat mag de politiek niet vergeten.

Wij vertegenwoordigen de bouw- en vastgoedsector. We doen ons best de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen. Voor een beter klimaat, maar ook omdat we kansen zien voor de Nederlandse economie. Nederland is door haar compactheid en bevolkingsdichtheid de ideale locatie om de energietransitie succesvol en economisch voordelig in te zetten. Onze economie kan er procenten door groeien. Verhoudingsgewijs meer dan in andere landen, wat onze concurrentiepositie zal verbeteren. Ook levert het banen op, tienduizenden banen.

Samen met andere partijen in onze sector maken we een Deltaplan Duurzame Renovatie om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. De goede weg is ingeslagen. Toch is meer nodig, anders halen we de Parijse klimaatdoelstellingen niet. De urgentie van de problematiek vraagt om een regering die actie afdwingt. Een regering die het onderwerp expliciet belegt. Met een minister die verantwoordelijk is voor klimaat en samenhang brengt in alle lopende initiatieven. Dus vraagt het om een kiezer die zich bewust is van de impact van gebouwen op het klimaat. En vindt dat de weg naar een energieneutrale én dus leefbare samenleving compromisloos moet worden ingeslagen. Wij hopen dat u die 40% niet vergeet. Dat u kiest voor een duurzame toekomst.

Het bestuur van de Dutch Green Building Council:

  • Annemarie van Doorn, directeur DGBC
  • Daan van Vliet (directeur UniVastgoed en commissaris Unica), voorzitter dagelijks bestuur DGBC
  • Andy van den Dobbelsteen (Professor Climate Design & Sustainability TU Delft), bestuurslid
  • Daan van der Vorm (directeur/eigenaar van VORM), bestuurslid
  • Coert Zachariasse (eigenaar Delta Development Group), bestuurslid
  • Jort Bakker (Hoofd duurzame financieringen ASN Bank), bestuurslid
  • Bram Adema (directeur CFP Green Buildings), bestuurslid
  • Derk Welling (Head of Corporate Responsibility REDEVCO b.v.), bestuurslid
  • Guido Frenken (Algemeen Directeur ENGIE Services West Nederland BV), bestuurslid
  • Jeroen van Schooten (Architect/Directeur Team V Architectuur), bestuurslid
  • Ronald Prins, bestuurslid ad interim

Op www.dgbc.nl/stemwijzer staan de standpunten van de verschillende politieke partijen over duurzaam bouwen.

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed