Verkiezingsuitslag: 'Blijven strijden voor onze missie'

Een column van Annemarie van Doorn, algemeen directeur DGBC over de verkiezingsuitslag. "Nog beduusd van de verkiezingsuitslag probeer ik aanknopingspunten te vinden om te blijven strijden voor onze missie: het verduurzamen en vergroenen van de leefomgeving in Nederland." 

Dat is uitdagend, zeker omdat in het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat het klimaatbeleid direct door de shredder kan, en dat we moeten stoppen met miljarden verslindende reductie van CO₂-uitstoot.

En het strijden is helemaal uitdagend, omdat PVV een partij is die de grenzen wil sluiten. Niet kiezen voor een goed klimaatbeleid is gewoon dom, omdat de klimaatverandering juist vluchtelingenstromen in de hand werkt, vooral richting Noordwest Europa.

Toch heb ik twee hoopvolle aanknopingspunten gevonden.

Ten eerste. We mogen blij zijn dat we voor het klimaatbeleid in Nederland voor een groot deel een Europees beleid voeren.

En vooral: ik ben blij dat DGBC er onlangs voor gekozen heeft zich veel meer te gaan richten op sociale duurzaamheid, en op de gevolgen van klimaatverandering voor wijken en bewoners.

Ik ben ervan overtuigd dat de bestrijding van armoede, waar de PVV zich hard voor maakt, net als het verbeteren van de gezondheid van Nederlanders niet anders kunnen worden bereikt dan over de boeg van vergroening en verduurzaming.

We moeten ons niet uit het veld laten slaan door de keuzes die de politiek nu gaat maken. Juist nu moeten wij er met onze partners voor strijden dat het klimaatbeleid hoog op de agenda komt en blijft door simpelweg te laten zien dat we al lang de duurzame route in zijn geslagen en dit ook voort zullen zetten.

Het is onze taak de komende jaren, én de opdracht voor andere organisaties die zich bezighouden met het verbeteren van de leefomgeving, om dichter naar mensen in Nederland toe te kruipen. Wij moeten laten zien en bewijzen, dichtbij en toegankelijk, dat vergroening van iemands leefomgeving, een energiezuinig huis en een sociale omgeving bijdragen aan een beter en gezonder leven. Daar hebben we nog genoeg werk in te verzetten, want laten we wel concluderen, op dit moment is verduurzaming van een woning nog lang niet toegankelijk voor iedereen.

Als we onze sociale duurzaamheidsagenda verbinden met thema’s als armoedebestrijding en gezondheid, helpen we automatisch ook het klimaat vooruit.
 

Annemarie van Doorn,
Algemeen directeur Dutch Green Building Council

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave