Versnelling voor verduurzaming: ABN Amro-hoofdkantoor verwerft BREEAM-NL In-Use Excellent-certificaat

Tijdens de Dutch Green Building Week in september mocht Mark van Rijt, Managing Director Facility Management van ABN Amro, een BREEAM-NL In-Use Excellent-certificaat in ontvangst nemen voor het hoofdkantoor van de bank aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. Het gebouw is het eerste reeds bestaande pand in Nederland met deze certificering. Betrokkenen geven uitleg over het hoe en waarom van het BREEAM-NL certificaat.

“ABN Amro heeft een enorme ambitie op het gebied van het verduurzamen van vastgoed. We zetten niet alleen in op het verduurzamen van onze eigen gebouwen, maar willen ook een versnelling bewerkstelligen van de miljoenen vierkante meters kantoorruimte van onze klanten.” Aan het woord is Mark van Rijt, Managing Director Facility Management bij ABN Amro. Hij spreekt bevlogen over de missie van de bank om als duurzaam en transparant er- en herkend te worden. Volgens Van Rijt staat hij binnen de bank bepaald niet alleen in dit enthousiasme: in de loop der jaren is het onderwerp steeds breder gaan leven. “Duurzaamheid heeft echt een andere status gekregen. Voorheen was dit het werkveld van een aantal specialisten. Tegenwoordig is het een onderwerp dat breed gedragen wordt in heel de organisatie.”

Continu proces

Het feit dat de duurzame insteek in alle geledingen van de bank op waarde wordt geschat, komt onder meer tot uiting in een bijzonder certificaat dat ABN Amro recentelijk verwierf: als allereerste reeds bestaande gebouw werd het Amsterdamse hoofdkantoor van de bank gelauwerd met een BREEAM-NL In-Use Excellent-certificaat.

BREEAM-NL In-Use is een instrument waarmee de duurzaamheidprestatie van een bestaand gebouw kan worden gemonitord. “Dit certificaat vormt een ideaal meetinstrument voor bestaande gebouwen”, vertelt Rob Vermeij, Product & Contractmanager bij ABN Amro en als zodanig onder meer het aanspreekpunt voor alle bij het verduurzamingproces betrokken interne en externe partijen. “Bij BREEAM-NL In-Use draait het om drie onderdelen: ‘Asset’, ‘Beheer’ en ‘Gebruik’. Dat betekent dat je aan hoge eisen moet voldoen op alle drie de genoemde gebieden.”

In-Use

Er wordt bij de monitoring gelet op negen verschillende duurzaamheidcategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. “Het mooie van de methodiek is dat het een continu proces is: we stellen elk jaar plannen op om verdere verbeteringen door te voeren. Zo blijft duurzaamheid binnen de organisatie voortdurend onder de aandacht.”

Ingrijpende maatregelen

De inspanningen van ABN Amro op het gebied van duurzaamheid leidden in 2012 reeds tot het BREEAM-NL Very Good certificaat. En recentelijk werd dus het BREEAM- NL In-Use Excellent certificaat in ontvangst genomen. “Voor ‘Asset’ en ‘Gebruik’ zitten we nu op Excellent-niveau, en voor ‘Beheer’ zelfs op Outstanding”, preciseert Rob Kuipers, Product Manager Beheer & Onderhoud bij de bank. Hiertoe zijn gedurende de afgelopen jaren een aantal ingrijpende maatregelen genomen. Kuipers: “Voor het onderdeel Asset waren we al heel ver op basis van het BREEAM-NL certificaat uit 2012. Zo was het gebouw bijvoorbeeld al volledig voorzien van ledverlichting en waterbesparende maatregelen.” In het kader van het nieuwe In-Use certificaat zijn vervolgens de nodige aanvullende duurzame maatregelen genomen. De ABN Amro-medewerkers wijzen in dit verband onder meer op de installatie van slimme energiemeters waardoor het energieverbruik veel transparanter is geworden, de toepassing van een nieuwe energiebesparend liftsysteem en het ingevoerde laptop- beleid, waardoor de warmtelast in het gebouw verlaagd is en er bovendien veel minder printers en toners nodig zijn binnen het hoofdkantoor. Voorts wordt er in het kantoorgebouw gebruikgemaakt van biogas en Hollandse windenergie, en wordt de afvalstroom zoveel mogelijk geminimaliseerd. “Oorspronkelijk was dit gebouw bedoeld voor 3.200 mensen”, vertelt Vermeij over de resultaten van al deze inspanningen. “Momenteel maken ruim 6.000 mensen gebruik van het gebouw, terwijl het energiegebruik sterk gedaald is. Dat zegt veel.”

Ontdekkingsreis

“Facilities heeft in dit proces echt de lead genomen”, aldus Van Rijt over het proces dat leidde tot het nieuwe certificaat. “En dat is ook belangrijk. Want één van de grote valkuilen in zo’n proces is dat iedereen op elkaar gaat zitten wachten. Wanneer je gewoon ergens begint en op ontdekkingsreis gaat, kun je gezamenlijk mooie resultaten boeken.” Van Rijt, Vermeij en Kuipers benadrukken dat het BREEAM-NL In-Use certificaat het resultaat is van een veelomvattende gezamenlijke inspanning van diverse afdelingen binnen de bank. “We hebben gewerkt met werkgroepen met mensen uit verschillende afdelingen, waarmee we voortdurend hebben overlegd en de belangrijkste maatregelen op papier hebben gezet”, vertelt Vermeij. “Deze maatregelen zijn vervolgens beoordeeld en gecontroleerd door een onafhankelijke assessor. Op die manier is de kwaliteit van het gehele proces gewaarborgd.”

Circulair

Het resultaat van deze inspanningen is een 126.000 vier- kante meter tellend kantoorpand dat als eerste bestaande gebouw het BREEAM-NL In-Use Excellent certificaat heeft verworven. Het vervult de ABN Amro-medewerkers met de nodige trots. Toch blijft de bank niet stilstaan om te genieten van het succes. Hoewel het gebouw in Amsterdam in veel opzichten aan de top zit voor wat betreft duurzaamheid, is er altijd nog meer te doen. Kuipers wijst in dit verband op de mogelijkheid om in de toekomst alleen nog maar circulair te gaan inkopen, iets wat is vastgelegd in het Milieubeleidsplan dat gedurende de voorbije periode is opgesteld. “Bij de aanschaf van nieuwe bureaus willen we bijvoorbeeld kiezen voor producten die honderd procent hergebruikt kunnen worden. Ook op andere gebieden willen we alleen nog maar herbruikbare materialen gebruiken.”

Miljoenen

En dan ligt er nog de uitdaging om ook het vastgoedvan de klanten van ABN Amro duurzamer te maken. Het Amsterdamse hoofdkantoor moet gaan fungeren als vliegwiel voor de verdere verduurzaming van commercieel vastgoed in Nederland. “Dat is echt onze next step”, besluit Van Rijt. “We willen onze kennis nu gebruiken om klanten te ondersteunen bij de verduurzaming van het vastgoed in Nederland. Want wanneer we ons op onze klanten richten, kunnen we letterlijk miljoenen vierkante meters verduurzamen.”

Dit artikel staat in het BREEAM-NL Magazine.  

 

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed