Vier gezonde gebouwen belicht

Lag de afgelopen jaren de focus van duurzaamheid op energie en CO2-reductie, de komende jaren gaan gezondheid en comfort een belangrijke rol spelen in de verduurzamingsopgave van de gebouwde omgeving. Bij een aantal BREEAM-NL gebouwen is al veel aandacht besteed aan het thema gezondheid. Venco Campus, Scheider Electric, Vos Logistic en Lely hebben het afgelopen jaar een BREEAM-NL certificaat behaald met een hoge gezondheidsscore.

Meteen een nuance: de BREEAM-NL gezondheidsscores van deze gebouwen zijn niet zonder meer met elkaar te vergelijken. Bij een kantoorpand worden namelijk meer eisen gesteld aan de gezondheid van de medewerkers dan aan een gebouw met meerdere functies of een fabriekshal. Toch kan van al deze projecten worden gesteld dat er bovengemiddeld is geïnvesteerd in de gezondheid van het gebouw. Daarbij gaat het om factoren als akoestiek, verlichting, binnenklimaat(regeling), lage uitstoot van Vlucht Organische Stoffen en ventilatie.

Werknemer centraal

Neem bijvoorbeeld het nieuwe hoofdkantoor van Schneider Electric in Hoofddorp. Hoewel Schneider Electric het gebouw vooral een icoon van energiemanagement wil laten zijn, ‘zorgt’ het hoofdkantoor goed voor haar medewerkers. Zo hanteert het bedrijf een zelf ontwikkelde standaard voor het welzijn van het personeel: ‘Cool’. Ook het gebouwbeheersysteem van Schneider Electric is geavanceerd; het geeft een integraal overzicht van verschillende soorten gebouwinformatie, bijvoorbeeld klimaat en verlichting.

Daarnaast is goed aan de werkplekken gedacht. Erik Zwaan was projectleider voor de nieuwbouw van het kantoor. “Vanuit alle werkplekken is gekeken hoe we kunnen streven naar optimaal daglicht, goede lichtwering en voldoende uitzicht”, legt Zwaan uit. “Bovendien moet dit door de werknemer individueel te beïnvloeden zijn. Dat is gelukt.”

Duurzame bedrijfshallen

Ook Vos Logistic en Lely hebben het afgelopen jaar gezonde gebouwen opgeleverd. Vooral de bedrijfshallen van deze gebouwen scoren hoog. Lizette van Zuilen was BREEAM-NL Assessor voor Vos Logistic. Zij vertelt: “Het project scoorde goed vanwege de toepassing van hoogfrequente verlichting, voldoende luchtverversing, het toepassen van afwerkingsmaterialen met een lage uitstoot van de materialen en een goed thermisch comfort.”

Zelf klimaat en lichtsterkte aanpassen

Ook Venco Campus gooit hoge ogen als het om gezondheid gaat. Bijna alle credits zijn voor deze categorie behaald. Zo is onder andere LED-verlichting toegepast. Medewerkers kunnen bovendien de lichtsterkte aanpassen aan hun wensen. Ook kunnen medewerkers vanaf hun eigen werkplek hun eigen werkklimaat regelen. Dat is allemaal mogelijk dankzij een handige tool op de computers van de medewerkers.

To the next level

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council is blij dat deze bedrijven aandacht hebben voor een gezonde werkomgeving, en dus voor het welbevinden van het personeel. “Het zijn voorbeelden voor de markt.” Volgens Van Doorn wordt gezondheid als duurzaamheidsthema de komende jaren nog belangrijker. Onderzoek van Jones Lang Lasalle toonde dit ook al aan: het thema gezondheid heeft energie van de eerste plaats gestoten. “Wanneer de markt gaat inzien dat een gezonder gebouw ook werkelijk meer oplevert, in productiviteit, in reductie van ziekteverzuim, maar zeker ook in marktwaarde, dan gaan we met z’n allen ‘to the next level van duurzaamheid.”

Het jaar van de gezondheid

Het komende jaar staat voor de Dutch Green Building Council in het teken van het verzamelen en delen van informatie over gezondheid in relatie tot de gebouwde omgeving. Tijdens de eerste participantenbijeenkomst in Stadion De Kuip werd hier al een eerste aanzet voor gegeven. Zo blijkt uit onderzoek dat je 10 tot 15% productiviteitswinst kunt behalen als je de juiste binneninvesteringen doet. En uit Scandinavisch onderzoek blijkt dat een gezond gebouw daar gemiddeld 8% meer oplevert. De Dutch Green Building Council heeft een werkgroep opgestart die deze kennis gaat verzamelen en delen. Doel? De markt ervan overtuigen dat investeren in gezondheid loont.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave