Volgens groen regeerakkoord moet de sector ‘meer op eigen benen staan’

Een minister van Klimaat. Check. Nou ja, hij is ook van Economische Zaken. Een doelstelling voor CO2-reductie: 49% in 2030. Check. Een klimaatwet. Check. En ambities voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Check. Het is duidelijk: met het nieuwe regeerakkoord wil Nederland een sprong maken van het klimaatachterblijvertje van Europa naar een van de beste jongetjes van de klas.

Groen akkoord

Milieu-fanatici spreken zich momenteel naar hartenlust uit over dit groene akkoord. En dan vooral over dat het nog niet groen genoeg is. Zo is berekend dat 49% eigenlijk 60% moet zijn willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen. En dat de maatregelen die worden voorgesteld  nog nauwelijks bewezen zijn (opslag van CO2) of niet toereikend zijn (100 miljoen euro voor het verduurzamen van woningen, daar kun je net een paar tochtstrips voor kopen).

DGBC

Dutch Green Building Council ziet het nieuwe regeerakkoord vooral als een grote stap voorwaarts. Met name de CO2-reductie die het kabinet in de gebouwde omgeving wil realiseren, getuigt van ambitie. Maar liefst 7 Megaton. Een ambitie die ze nadrukkelijk niet alleen zelf gaat najagen. De verduurzamingsopgave van de gebouwde omgeving vindt met name plaats onder verantwoordelijkheid van decentrale overheden, stelt het regeerakkoord. In samenwerking met corporaties en netwerkbedrijven.

Maar ook samen met de markt. Een essentiële zin uit het regeerakkoord waar wij ons als netwerkorganisatie met haar angels diep in de bouw- en vastgoedsector door aangesproken voelen is de volgende: “Naarmate de expertise en ervaring in de bouwsector toenemen, zullen de kosten dalen en kan de verduurzamingsmarkt meer op eigen benen staan.”

Verantwoordelijkheid

In die zin ligt een grote verantwoordelijkheid voor ons als de Nederlandse netwerkorganisatie voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De komende jaren zullen wij ons daarom blijven inzetten om kennis uit te wisselen, partijen aan elkaar te verbinden en best practices te delen. Om te laten zien dat het nodig en mogelijk is om sneller en grondiger te verduurzamen dan we tot nu toe doen. Om te laten zien dat de ‘verduurzamingsmarkt’, wat eigenlijk geen aparte markt is maar de gehele sector, op eigen benen kan staan. En dat duurzaam bouwen steeds meer loont. Dat verklaart dan ook de koppeling tussen Economische Zaken en Klimaat. 

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed