Voorzitter Werkgroep Zorg: 'Met middelen, kennis en wetgeving de zaak in beweging krijgen'

De verduurzaming van gebouwen is geen kerntaak in de zorgsector, vertelt Philip Blaauw, voorzitter van de werkgroep Zorg. Toch is er voordeel te behalen. Op het gebied van people, planet en profit.

Deltaplan Duurzame Renovatie van de Dutch Green Building Council is erop gericht de verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving te versnellen. Op deze manier wil men de Parijse klimaatdoelstellingen halen. Inmiddels zijn meer dan 100 partijen aangesloten. Vijf verschillende werkgroepen bekijken per gebouwfunctie hoe die versnelling kan worden gerealiseerd. DGBC sprak met de voorzitters van de werkgroepen Kantoor, Onderwijs, Zorg, Logistiek en Retail. Centrale vraag: hoe realiseert uw werkgroep de Parijse klimaatdoelstellingen?

Geen kerntaak

De verduurzaming van gebouwen is geen kerntaak in de zorgsector, vertelt Philip Blaauw, voorzitter van de werkgroep Zorg van het Deltaplan Duurzame Renovatie. “Dat is ons grootste probleem bij de realisering van de Parijse klimaatdoelstellingen, maar het is zeker geen onwil”, benadrukt hij. “De zorg heeft een klein budget en geeft het geld liever uit aan zorgverlening; het draait in deze sector tenslotte vooral om mensen.”

Het is echter wel belangrijk dat de verduurzaming op korte termijn prioriteit krijgt binnen de gebouwfunctie, knikt hij. “We willen hierbij inspelen op de eigenlijke wil om te verduurzamen, die wel degelijk leeft in de zorgsector. Wij hopen met middelen, kennis en wetgeving de zaak in beweging te krijgen. We hoeven de gebouwen niet meteen helemaal ‘Paris proof’ te maken, maar we moeten wel op zeer korte termijn beginnen. We doen dat in stappen, want anders is het niet haalbaar.”

Blaauw heeft er vertrouwen in dat het op deze manier gaat lukken. “Er is voordeel te behalen op drie fronten: Planet, Profit, People. De zxorg wil zeker bijdragen aan de CO2 reductie en daarmee aan de verduurzaming, zodat wordt gezorgd voor een betere wereld voor de volgende generatie (Planet). Dit vraagt echter grote investeringen en veel mankracht, maar je hebt ook kostenvoordeel en de investeringen zijn tot 2030 goed terug te verdienen (Profit). Daarna pas kom je in een niet-rendabel deel terecht. Hopelijk is er dan sprake van technische ontwikkelingen die daar bij kunnen helpen qua kostenreductie.”

Hoofdrol voor People

De dimensie People heeft de hoofdrol in de zorg. “Daar speelt de werkgroep dus zeker op in”, bevestigt Blaauw. “Door de verduurzaming van de panden krijgen cliënten en medewerkers immers meer comfortabele en gezondere gebouwen. Op die manier hopen we dat de zorg verduurzaming zal omarmen. Veel zorggebouwen kunnen betreffende gezondheid en comfort voor cliënten en medewerkers nog echte stappen maken.”

De werkgroep heeft een aanpak ontwikkeld met een eenvoudig te volgen stappenplan; van de eerste gebouw-portfolioanalyse tot en met een energiemanagementsysteem. Aanjagers/versnellers en ondersteuning/kennis spelen hierbij een belangrijke rol. “Wij willen hierbij onder meer de zorgverzekeraars betrekken met extra middelen voor verduurzaming. Daarnaast vragen we accountants de wettelijke verplichtingen in de duurzaamheidsparagraaf van het jaarverslag op te nemen als ijkpunt. En een praktische ondersteuning is bijvoorbeeld het aanleveren van lijsten met leveranciers van duurzame technieken.”

BREEAM-NL In-Use

Bovendien moet elke gebouwgebruiker binnenkort zelf aantonen dat voortgang wordt gemaakt met verduurzaming volgens de wet, licht Blaauw toe. “Dus de handhaving van de Omgevingsdiensten afwachten is niet meer toegestaan. Wij willen daar – naar keuze per instelling – BREEAM-NL In-Use use van de DGBC en de Milieuthermometer voor gebruiken. Dat biedt structuur en een richtsnoer met een meetlat voor verduurzaming. Hiermee voldoe je dan meteen aan je wettelijke verplichtingen.”

DGBC-partners

INNAX Gebouw & Omgeving

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties