Webinar terugkijken: naar een National Whole Life Carbon Roadmap

Hoe kunnen we toewerken naar een whole life carbon aanpak? Met die hamvraag gingen DGBC, Deerns, Interface en Gemeente Amsterdam op 3 februari het webinar in tijdens de zesde editie van de Week van de Circulaire Economie.

Het webinar vormde voor DGBC tevens het startschot van de #BuildingLife campagne, die moet leiden tot een Nationaal Whole Life Carbon Roadmap in Nederland. DGBC werkt de komende twee jaar met de World Green Building Council (WGBC) en diverse andere Europese Green Building Councils aan dit project. Gemeente Amsterdam is bij een vergelijkbaar initiatief betrokken, in de vorm van de Carbon Neutral Cities Alliance’s. Desirée Bernhardt (Senior Policy Officer bij Gemeente Amsterdam) zoomde daarom in haar bijdrage ook in op dit samenwerkingsverband, de doelstellingen en uitdagingen die er liggen in aanloop naar 2050 voor onze hoofdstad. Hierin legt ze het belang uit van tussentijdse piketpalen richting de stip op de horizon, maar ook de noodzakelijke dynamiek tussen markt, stad en de inwoners om tot een succes te komen.

Goede voorbeelden

Peter Buurman (adviseur bij Deerns) ging in zijn presentatie dieper in op de whole life carbon methodiek en de goede voorbeelden die hij in de praktijk ziet. Een van die sprekende voorbeelden die hij toont is Biopartner 5: een gebouw dat bewijst dat het mogelijk is om energieneutraal te zijn en lage embodied emissies te hebben. Ook pleit hij voor het harmoniseren van databases op Europees vlak om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. “Dit alles moet verifieerbaar, meetbaar en transparant gebeuren.”


Opwarming aarde terugdraaien

Het zijn woorden waar Janneke Leenaars (Sustainability Manager Benelux, Nordics, Eastern Europe and Emerging Markets bij Interface) zich bij aansluit. Met veel enthousiasme vertelt ze in haar bijdrage over de missie van Interface om de opwarming van de aarde terug te draaien. “We moeten CO2 niet als goed of slecht zien, maar kijken hoe we het als bouwstof kunnen inzetten voor onze producten. Kijk daarbij naar de natuur en hoe CO2 wordt opgeslagen.” Ze legt uit hoe Interface op innovatie wijze de afgelopen jaren hard heeft gewerkt aan het verlagen van de voetafdruk van tapijttegels. En met succes, want de CO2 negatieve tapijttegel is in aantocht.

​​​​​​​

Werk aan de winkel

Laetitia Nossek, nieuw in de gelederen bij DGBC, vertelt tot slot over de plannen van DGBC rondom het project #BuildingLife en de plannen voor de komende twee jaar. Het verkennende onderzoek en de scoping zijn inmiddels gestart, waarna de plannen aan de markt worden voorgelegd in enkele marktconsultaties. Dit moet uiteindelijk leiden tot de nationale roadmap en de bijbehorende commitments.

Er is werk aan de winkel, is ook de conclusie tijdens het slotgedeelte van het webinar, waarin de aanwezigen onderling in gesprek gingen. Daarin wordt wederom duidelijk dat dit soort grootschalige samenwerkingsverbanden cruciaal zijn om tot een versnelling te komen richting 2050.


Bekijk hier het webinar terug

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave