WEii-certificering: hoe werkt dit?

Veel marktpartijen maken gebruik van de Werkelijke Energie intensiteit indicator, oftewel WEii, om de energiebesparing en CO2-reductie van hun gebouwen en portefeuilles te monitoren en aan de hand van de WEii-klassen doelen te stellen, met de Paris Proof-klasse als einddoel. Vanaf 1 februari 2024 kunnen marktpartijen met een licentie een gecertificeerde WEii-score afgeven voor gebouwen.  Hoe werkt dit proces en wat zijn de voordelen van een gecertificeerde score?

Per 2024 kunnen marktpartijen met een licentie een gecertificeerde WEii-score afgeven voor gebouwen. Een gecertificeerde WEii-score is een score die volgens het WEii-protocol is opgesteld en waarvan de invoergegevens op objectieve en controleerbare wijze zijn verkregen.

Waarom certificeren?

Hoewel de berekening eenvoudig is, kunnen er fouten in sluipen. Zo bestaan gebouwen soms uit meerdere ruimtes met verschillende gebruiksfuncties, klopt de invoer vanuit  de  BAG  (Basisregistratie Adressen en Gebouwen)  niet, heeft een gebouw meer energiemeters of mogen verbruiksposten als laadpalen uitgesloten worden. 

Wat zijn de voordelen van certificeren?  

Met een gecertificeerde WEii-score heb je zekerheid dat de invoergegevens op objectieve en controleerbare wijze zijn verkregen en dat de score klopt. Met het WEii-certificaat heeft een gebouweigenaar een bewijs van een gecontroleerde score.  

Op deze manier weet bijvoorbeeld ook een accountant of handhaver dat de WEii-score correct bepaald is.  Dat is weer belangrijk als je de WEii-score gebruikt bij bijvoorbeeld de portefeuilleaanpak van de Omgevingsdiensten of bij het maken van jouw ESG-rapportage. Tenslotte is zeker een gebouw met een Paris Proof-score een gebouw met meerwaarde en prestatie om trots op te zijn.

Hoe werkt het certificeringsproces?

WEii-certificaten worden afgegeven door (advies-)organisaties met een WEii-licentie, ook wel WEii-licentiehouders genoemd. Een WEii-licentiehouder is aantoonbaar in staat een correcte WEii-score op te stellen en daarmee gekwalificeerd om een WEii-certificaat van een gebouw af te geven. Een eerste stap in het proces naar een WEii-licentie is het volgen van de WEii-training.  

Meer weten? 

Meer weten over de certificering? Bekijk de pagina waarin verder wordt ingegaan op het proces en de kosten. Ook vind je daar een FAQ met daarin de belangrijkste vragen én antwoorden op een rij.  

Voor WEii-licentiehouders hebben we een pagina aangemaakt, hier leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave