Welke invloed hebben we op Aarde en hoe gebruiken we die?

Hoe kunnen we met zijn allen werken aan onze toekomst? Het idee achter het Nationaal BREEAM Congres 2022 is je laten inspireren door initiatieven uit het verleden om een betere toekomst te maken. Wij borgen een mooier morgen, het thema van het Nationaal BREEAM Congres 2022. “Wij, dat zijn wij hier met elkaar in de zaal en op straat”, aldus dagvoorzitter Rutger Mollee. 

Groot denken 

Industrieel ontwerper Babette Porcelijn opent het congres met een quiz om de gevolgen van ons consumptiegedrag aan te tonen. De deelnemers van het congres weten nu wat duurzamer is, een huis bouwen of een jaar naar je werk gaan en welk soort tas je het beste kan hebben om het milieu zo min mogelijk te belasten. Ze schreef er een boek over: ‘De verborgen impact’, waarin zij eco-positief leven aanprijst: je levert een grotere bijdrage aan de oplossing dan dat je bijdraagt aan het probleem. “We richten ons op de klimaateffecten binnen de eigen landsgrenzen. Hierdoor laten we de vervuiling, uitputting van grondstoffen en ontbossing in de productielanden weg. Dat blijkt 80 procent te zijn, een enorme blinde vlek.” Volgens haar moeten we aan de slag om een mooier morgen te maken. In onze rol als consument en op het werk. Beprijs schades aan het milieu, werk mee aan meer groen en ontwerp slim en compact. In een quiz confronteerde ze de zaal met onverwachte duurzame keuzes.  

Betere interieurs 

Odette Ex van EX Interiors pleit voor interieurs met natuurlijke materialen of in ieder geval duurzame materialen. INSIDE/INSIDE kan een middel zijn om te bepalen welke keuze beter is, een stoel van bomen of eentje van hergebruikt polypropyleen. “We hebben onze zonen en dochters vervuild met illusies door alleen hoogtepunten te delen, Madonna wil er als 63-jarige uitzien als een jong meisje. Hele gelikte plaatjes zijn de norm en onze interieurs zien er ook zo uit. Er mag geen krasje op zitten, zelfs niet op de vloer. Ik ben misschien interieuractivist geworden.” Ze heeft meegewerkt aan de bouw van het hoofdkantoor van Triodos bank waar alle materialen zijn gecontroleerd op aanwezigheid van giftige stoffen. “Die kwamen er niet in en dat voel je”, aldus Ex. Zij liet de zaal nog een aantal vergelijkbare producten zien van andere materialen en verwees hen naar INSIDE/INSIDE om te kijken welke van de twee duurzamer is.  

Niet wachten 

Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman en oprichter van NL Greenlabel, maakt zich zorgen of zijn kinderen nog vlinders gaan zien. Hij zat onlangs bij Hugo de Jonge, minister van VRO om aandacht te vragen voor het borgen van groen in de gebouwde omgeving, “We kunnen CO2 vastleggen met groen. Het ministerie mag wel harder aan de slag met groene normen voor de leefomgeving.” En hij kwam hoopvol uit het gesprek: “Dat gaat ook gebeuren en misschien wel sneller dan jullie denken”, hield hij de aanwezigen voor. 

DGBC en NL Greenlabel hebben een intentieverklaring getekend om gezamenlijk het doel van 50 procent meer groen in 2030 te realiseren. . “Ontwikkelaars en bouwers zijn vaak veel verder dan gemeenten. Heel gaaf dat we met BREEAM-NL de Rolls Royce onder de labels hebben en ons eigen label kunnen uitbouwen. We hebben een tuinlabel gemaakt, maar we krijgen het niet aan de man. Als DGBC erachter gaat staan, kan dat groter worden, we gaan meer samenwerken. En ik zou willen zeggen wacht niet op de regels, maar ga het doen, zorg voor meer vlinders. Als ik in de zaal kijk, denk ik bam! Aanwezigen konden hem nog vragen stellen over hoe ze dat aanpakken. 

Luister echt naar de omwonenden 

Floor Ziegler, muziekproducent, bedacht Noorderparkkwartier in Amsterdam-Noord en vergroende straten en Teun Gautier komt uit de journalistiek. Ze richtten samen de stadmakers op. De ambtenaren van de samenleving die ook weten hoe ze geld maken. Stadmakers zijn er door heel Nederland. Ziegler neemt als voorbeeld Jonas IJburg, hun eerste project, en niet toevallig ook met de hoogste BREEAM-NL score. “Alles wat toekomstige bewoners wilden, tekenden de architecten in het gebouw: ruimte voor cultuur, een zwembad en meer natuur. Het pand wordt nu gebouwd en betrokken bewoners mogen de filmzaal gaan programmeren.”  

Gautier: “Iedereen wil bewoners betrekken, maar de meeste mensen lopen tegen een muur op van hoe doe je dat nou? Het is niet heel erg moeilijk. Jordy moest voor de gemeente Amersfoort zienswijzen afwijzen. Zijn collega zei: luister nou eens voor je ze afwijst en dat deed Jordy. Hij werd projectleider van Elisabeth Groenpark, aangelegd met bewoners. Ziegler: “We kunnen nooit genoeg met bewoners in gesprek gaan. Daarom houden we Omgevingswandelingen. We gaan de straat op om te horen wat er nou echt leeft. Dat kan iedereen en je kunt er morgen mee beginnen: echt luisteren.” De aanwezigen leerden van hen ook hoe ze beter aansluiten bij de belevingswereld van omwonenden.

Over 100 jaar… 

Tim van Hattum, programmaleider klimaat aan de Wageningen University & Research nam de zaal mee naar de toekomst. Geen doembeeld maar een groen beeld is zijn motto. Hij schetste een beeld van hoe Nederland er over 100 jaar eruit kan zien. Verlies aan biodiversiteit is minstens zo’n groot probleem als de klimaatverandering. We moeten natuur weer op grote schaal herstellen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn door de universiteit van Stockholm anders geordend als bruidstaart. Volgens deze benadering kunnen wij pas aan de slag met de overige doelen als de veiligheid van onze planeet is gewaarborgd. 

Van Hattum presenteert de nieuwe kaart van Nederland, waarin het land iets gedraaid is. De Noordzee onderaan, als onderdeel van de oplossing. “Mosselen, oesters, zeewier produceren we en de kust moet meegroeien met de stijging van de zeespiegel. Veenweidegebieden dalen harder dan de zeespiegel stijgt. Die moeten we vernatten en natte producten op verbouwen. We moeten ook beter nadenken waar we groenere steden met meer houtbouw gaan bouwen. We moeten natuurinclusieve steden ontwerpen rondom de mens.” Hij geeft enkele voorbeelden van hoe dat kan.  

Daarna werd het aanwezige publiek nog onderworpen aan een heuse pubquiz om de opgedane kennis te toetsen voordat de borrel losbarstte.  

Bekijk hier alle foto's.

SDG's

Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Industrie, innovatie en infrastructuurIndustrie, innovatie en infrastructuur | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Verantwoorde consumptie en productieVerantwoorde consumptie en productie | Logo voor KlimaatactieKlimaatactie

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council