'Wij willen niets anders dan duurzame producten maken'

“Wij kletsen niet, maar we doen het gewoon!” Dat zijn de woorden van Raimond Stassen, projectmanager bij Hydro Building Systems Netherlands. “Bij ons staat alles in het teken van verduurzaming van aluminium; alles moet CO₂-neutraal zijn. BREEAM helpt ons daar enorm bij. Wij willen niets anders dan duurzame producten maken.”

Met Hydro Building Systems werken we met twee merken, licht Stassen toe. “In Nederland is dat voornamelijk WICONA. Dat merk hebben we ook bij de Dutch Green Building Council naar voren geschoven. Wat wij doen is oude ramen terugbrengen met nieuwe profielen.” De producten van WICONA zijn bijna allemaal Cradle to Cradle zilver. “Hiermee is het ook heel makkelijk voor ons om aantoonbaar de producten te leveren die passen bij het BREEAM-verhaal, en dat is belangrijk. Het gaat ons er vooral om dat de volgende generaties in de gebouwen die wij nu realiseren gezond kunnen werken en leven.”

Oneindig recyclebaar

Wereldwijd heeft het bedrijf circa 100 projecten in CIRCAL 75R legering gerealiseerd. “Dit betekent dat het voor minimaal 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium bestaat. Dit aluminium is gerecupereerd uit aluminium ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen door afbraak, renovatie of transformatie.” Het productieproces van Hydro CIRCAL 75R is traceerbaar en gecertificeerd door de DNV GL Business Assurance Noorwegen AS, voegt Stassen hier aan toe. “Met deze legering beperken we de voetafdruk van onze projecten. Aluminium is oneindig recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. We helpen hiermee actief om de klimaatdoelstellingen te bereiken.”

Systeemhuis

In Nederland zijn inmiddels zo’n 10 tot 12 projecten gerealiseerd. “Dat is echt explosief. We doen het hier dus wel heel goed. Voor de transformatie van het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag hebben we bijvoorbeeld aluminium profielen geleverd. Wij zijn dus echt een systeemhuis; de gevelbouwer heeft hier met onze profielen de gevel gerealiseerd.”

Waar Hydro zich onder meer mee bezighoudt is het ondersteunen van de gevelbouwers vanuit de commerciële techniek. “Dus niet alleen vanuit commercie”, verduidelijkt Stassen. “Het is echt aan techniek gerelateerd. Waar ik zelf mee bezig ben, is met aannemers kijken naar goede oplossingen voor projecten. Ik werk nu aan een heel bijzonder project in Amsterdam. Een ander leuk project dat al is afgerond is De Rotterdam. Dat is het grootste – niet het hoogste - gebouw in Rotterdam qua vierkante meters.”

Inzet

BREEAM is echt belangrijk voor ons, knikt Stassen. “Het is belangrijk omdat er wordt gekeken naar de duurzaamheid van materialen van producten en van gebouwen in het algemeen. En dat sluit direct bij ons aan. De Dutch Green Building Council is bovendien een vooraanstaand instituut in Nederland dat het duurzaamheidverhaal heel erg promoot. Zij zetten zich daar 100% voor in; en dat doen wij ook. Daarom zijn we supporter geworden; om met WICONA te laten zien dat het gewoon een kwestie is van doen met elkaar, en niet alleen maar kletsen. Ons verhaal maakt hen krachtiger, en hun verhaal maakt ons krachtiger. Via dit ‘supporterschap’ kun je het voor elkaar krijgen om elkaar daarin te ondersteunen.”

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave