Winnende onderzoeken leggen verband tussen gebouwde omgeving en welzijn

Op Ecobuild hebben de BRE en UBM Built Environment de winnaars van de Research Paper Competitie bekendgemaakt. De onderzoekers hebben in hun onderzoeken het verband tussen de gebouwen en het welzijn van de medewerkers aangetoond.

De internationale wedstrijd is uitgeschreven om informatie over dit onderwerp te bundelen en te delen. Het is een onderdeel van een nieuw onderzoeksprogramma in samenwerking met BRE en UBM Built Environment. Een panel van onafhankelijke deskundigen beoordeelde de inzendingen.

BIT Kit

Een van de winnaars is Dr Lesley McIntyre, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Dundee. De onderzoeker ontwikkelde de Building Interacties Toolkit (BIT - Kit). Dit is een methode om de invloed die gebouwen hebben op slechtziende en blinde mensen bloot te leggen.

BIT-Kit focust op architectonische elementen zoals trappen, deuren, parkeerplaatsen en gangen. "In de gebouwde omgeving is weinig gedacht aan de slechtziende of blinde gebruiker. Je weg vinden binnen een kantoorgebouw is echt een probleem", zegt McIntyre. "Bovendien is er weinig bewijs dat architecten precies weten waar slechtziende gebouwgebruikers behoefte aan hebben.”

Sociale duurzaamheid

Tim Dixon, hoogleraar aan de Universiteit van Reading en Saffron Woodcraft, directeur van Social Life wonnen ook een prijs met hun onderzoek. Het onderzoek richt zich op het meten van sociale duurzaamheid in nieuwbouwwijken. "Sociale duurzaamheid brengt een aantal verschillende ideeën over welzijn, sociale behoeften en duurzaamheid van gemeenschappen samen", aldus Dixon. "Het onderzoek toont aan dat praktische en operationele aspecten van sociale duurzaamheid niet duidelijk zijn omschreven en worden toegepast in de praktijk van stedenbouw en huisvesting."

Binnenkort zijn de onderzoeken te vinden op http://www.bre.co.uk

 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave