WTC Rotterdam klaar voor de toekomst

Wie door het centrum van Rotterdam wandelt, kan niet om het iconische gebouw heen. World Trade Center (WTC) Rotterdam is een begrip in de havenstad, al sinds de jaren 40 biedt het huurders werkplekken op een toplocatie. En, om ook in de toekomst geschiedenis te schrijven wordt hard gewerkt aan de verduurzaming van het kantorencomplex.

Bouwinvest is eigenaar van WTC en laat momenteel het masterplan uitvoeren om het gebouw van een duurzame upgrade te voorzien. Bouwinvest koos in het verduurzamingsproject van WTC Rotterdam voor BREEAM-NL In-Use als leidraad. Robert Schellekens, Technical Manager bij Bouwinvest, legt uit dat dit masterplan noodzakelijk is, gezien de uitdagingen van het kantorecomplex. “Je hebt te maken met de monumentale laagbouw, maar ook met hoogbouw uit de jaren ‘80. Eigenlijk zijn het twee verschillende gebouwen.” Bij de hoogbouw, wordt bij de mutatie van een huurder een verdieping volledig gestript en vernieuwd. “Tijdens zo’n verbouwing passen we klimaatplafonds en ledverlichting toe en wordt de verdieping aangesloten op de WKO. In 2018 zijn er voor de hoogbouw nieuwe energiezuinige luchtbehandelingskasten geplaatst. Het zijn elementen die ervoor gezorgd hebben dat het Energielabel een sprong van E naar A heeft gemaakt. En daar zijn we best trots op.”

Inzicht in verbeterpunten

BREEAM-NL In-Use speelde in de verbouwing een cruciale rol. “Met BREEAM heb je inzicht in alle aspecten van een gebouw en je ziet direct welke punten je kunt verbeteren. Ik zie de In-Use tool als een groot mengpaneel, waarmee je met ieder schuifje een stapje op het gebied van duurzaamheid omhoog kunt zetten.” De nieuwe verdiepingen in WTC Rotterdam zijn inmiddels een lust voor het oog en bieden volgens Robert Schellekens dan ook alles wat je van een kantoorruimte in 2020 mag verwachten. Maar lang niet alle elementen die bijdragen aan een duurzamer gebouw zijn altijd te zien voor een huurder, erkent hij: “Van een luchtbehandelingskast zal een huurder weinig mee krijgen. Het zijn grote kasten in de kelder van het complex, maar ze werken efficiënter en zijn energiezuiniger.”

Verbeteren technische schil

Ondertussen krijgt ook de laagbouw een metamorfose. Dat gedeelte heeft wellicht nog meer voeten in de aarde vanwege de monumentale status die het geniet. “Het monument krijgt een upgrade, zowel qua uitstraling van de kantoorvloeren, als op installatietechnisch gebied. Daarnaast wordt de gevel vernieuwd. En dat is echt noodzakelijk. Je kunt een kantorencomplex volledig verduurzamen, maar als alle warmte door je gevel naar buiten gaat heb je er niets aan.”

En dus wordt de gevel compleet gerenoveerd en voorzien van HR++ glas. Daarbij blijft de monumentale uitstraling van de gevel behouden “Dit gedeelte is weliswaar vrijgesteld van de Label C-verplichting, maar Bouwinvest kiest voor structurele verduurzaming en niet voor de makkelijkste weg. Het verbeteren van de technische schil van een gebouw is belangrijker dan vaak wordt gedacht en is vaak de ontbrekende schakel richting Paris Proof.”​​​​​​​

Paris Proof in BREEAM

Ongeveer de helft van de verdiepingen in de hoogbouw is voorzien van een volledig nieuwe uitstraling. Ook de laagbouw wordt in een nieuw jasje gestoken. De resultaten stemmen tot tevredenheid, maar continu blijven verbeteren is noodzakelijk, benadrukt Schellekens. “BREEAM-NL In-Use dient daarbij als onze inhoudsopgave.” Tegelijkertijd ziet hij ook nog mogelijkheden voor verbetering voor het beoordelingsinstrument. “Het zou mooi zijn ook hier te gaan sturen op werkelijk verbruik en dat op te nemen in toekomstige versies. De Paris Proof-norm in BREEAM integreren zou enorm waardevol zijn. Momenteel zijn we voor onze fondsen bij Bouwinvest bezig met het opstellen van routekaarten richting Paris Proof.”

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council