Op vrijdag hebben ze een klein stukje Den Haag groener gemaakt. Een maatschappelijke bijdrage geleverd aan de buurt, zoals voorgenomen in het MVO-beleid. Dat was hard nodig! Het ging om een perceel op bedrijventerrein de Binckhorst. Ooit stond daar de Karwei-bouwmarkt. Nu heet deze parkeerplaats heel creatief ‘CarWeide’, hoewel er weinig weide was. Wel veel betonplaat.
Guerillas
Samen met vrijwilligers van de provincie en diverse bedrijven konden ze zich daar uitleven, bijvoorbeeld op het maken van een natuurlijke pergola van wilgentakken – vastgemaakt aan een zeecontainer.
Tegelijkertijd werkten ze aan zitmeubilair, te maken van 40 pallets. Een echte meubelmaker begeleidde deze sessie met veel zaagsel en gesjouw. Ondertussen fleurde een Haagse basisschoolklas met graffity de betonplaten op. Ook op de grond, maar dan anders, was de Guerrilla gardening, waarbij DGBC’ers en anderen heel veel plekjes ruige grond inzaaiden met minuscule plantenzaadjes, zodat er in het voorjaar mooie bloemen opkomen.
Rondom het terrein stond al een taxushaag, maar daar kon nog veel meer bij. Het team heeft er een flinke houtwal van gemaakt met de tientallen zaailingen op de vlakke grond en op de ‘dijk’ die het terrein een beetje afschermt. Een ferme schep houtsnippers erop, om het vocht vast te houden – en door! Nog meer groen staat nu in de acht verplaatsbare, maar grote ‘Binckbakken’ die gemaakt waren door leerlingen van een VMBO-school. In de bakken kwamen gaatjes (voor de afwatering), daarna flink wat pootaarde en natuurlijk plantjes die tegen veel zon kunnen. Ook kregen de bakken nog twee laagjes beits voor de duurzaamheid. Zelfs wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) kwam kijken en was vol lof.
Drie ploegen trokken ondertussen de wijk in, steeds op een andere route door de Binckhorst om zwerfafval te verzamelen. Zo is deze wijk al een beetje groen, terwijl de toekomstige duizenden nieuwe woningen nog alleen maar op de tekentafel bestaan.
Op de fyts
Op zondag verreden een zestal DGBC-diehards de Tocht der Tochten: de Elfstedentocht – en ook echt in Friesland. Helaas kon dat niet op de schaats, maar wel op de fiets, 25 jaar na de laatste editie op ijs. Dus mede om aandacht te vragen voor deze en andere gevolgen van de klimaatcrisis organiseerden twee Friese organisaties en Cycling 4 Climate deze lange tocht, voor ‘klimaathelden die wel van een sportieve uitdaging houden’ en voor ‘enorme fietsers die graag weer eens zouden schaatsen’.
De DGBC-groep startte al voor 08.00 uur en hield de bewonderende collega’s (thuis op de bank) prima op de hoogte via Whatsapp. Om 15.00 uur waren ze weer terug op het startpunt – de Elfstedenhal in Leeuwarden.