Zelfhelend beton verovert bouwwereld

Dat beton een vitaal product is in de bouwwereld, is een understatement. Jaarlijks wordt er 7,4 miljard kubieke meter beton geproduceerd. Daarmee is het zonder twijfel het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Toch kleven er ook nadelen aan het gebruik. Het is niet heel duurzaam en na verloop van tijd ontstaan er scheuren in beton. Voor die twee nadelen heeft het Delftse Green Basilisk inmiddels een oplossing.

Die oplossing is kortgezegd, zelfhelend beton. Dat klinkt surrealistisch, maar blijkt in de praktijk uitermate simpel. Het ‘goedje’ werd bedacht door microbioloog Henk Jonkers en ontwikkeld aan de TU Delft. Jonkers ontdekte dat bacteriën onder bepaalde omstandigheden kalksteen produceren. Hij ontwikkelde een additief bestaande uit bacteriesporen die aan regulier beton kunnen worden toegevoegd. Zodra er een scheurtje in het beton ontstaat en er water bijkomt, ontkiemen die zaadjes en nemen ze het vocht tot zich. Doordat zij zich vervolgens vermenigvuldigen en kalksteen produceren wordt het gaatje weer gedicht.

“Er komt geen mensenhand aan te pas, legt Bart van der Woerd, managing director van Basilisk uit. “De bacterie metselt de scheurtjes in feite dicht. En het proces herhaalt zichzelf automatisch opnieuw, want voordat de bacterie doodgaat, ontwikkelt hij een nieuw zaadje en zo houdt de bacterie zichzelf in stand.”

Meer lezen? Dat kan in de nieuwe editie van Toekomstbouwers

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave