Bij TVVL vond vandaag een lezingendag plaats over energie en binnenluchtkwaliteit. Maar liefst zeven lezingen stonden op het programma: over een keurmerk voor het werkelijke energieverbruik, kansen van integraal ontwerpen, Zero Energy Hospitals, gelijkkspanning in de gebouwde omgeving en meer. Zeven verslagen in een notendop:
Workshop 1 : Keurmerk écht energieneutraal gebouw, door Michiel van Bruggen (De Energiemanager)
Michiel van Bruggen (De Energiemanager) vraagt in deze workshop aan het publiek of we beter het werkelijke energiegebruik moeten beoordelen. Wellicht is een keurmerk Werkelijk Energie Neutrale Gebouwen (WENG!) de oplossing?
Hij geeft aan dat uit onderzoek is gebleken dat er een factor 11 kan zitten tussen het energiegebruik van woning A en woning B terwijl deze eenzelfde EPC-waarde kennen. Deze discrepantie tussen berekend energiegebruik en werkelijk energiegebruik wordt door het publiek gedeeld, maar door de consument niet begrepen. Volgens eigen onderzoek in het publiek blijkt dat het werkelijke energiegebruik van een woning gemiddeld een factor 2 hoger ligt dan middels een EPC is berekend. Dit komt voornamelijk door de invloed van de gebruiker met een sterk wisselend gebruikspatroon.
De invloed van die gebruiker kan niet buiten beeld blijven. Immers, een gebouw zonder gebruiker is altijd energieneutraal omdat het gebouw leeg staat. Juist het meten van de energie als een gebouw in gebruik is geeft de mogelijkheid om weer terug naar het ontwerp te gaan voor evaluatie en verbeteren. Maar er zijn al veel keurmerken in omloop. Toch kan een stempel die aangeeft dat een gebouw werkelijk energieneutraal is op steun uit het publiek rekenen. TVVL en DGBC gaan verkennen of het zinvol is een community of practice op te richten die zich verdiept in de indicatoren van een WENG(!).
Workshop 2: Kansen door integraal ontwerp, door Daniël de Witte (iLINQ) en Menno Kooistra (Tank)
Daniël de Witte (iLINQ) en Menno Kooistra (Tank) ontwerpen geen gebouwen maar een leefomgeving. Er is geen gebruiker die om een gebouw vraagt, het gaat juist om een leefomgeving waarin ze prettig kunnen wonen én werken. Architect Menno Kooistra laat aan de hand van de projecten die worden gerealiseerd in Wetserpark-West in Amsterdam zien dat er veel diversiteit is in de kijk op een duurzaam gebouw. Circulair, shared economy, energieneutraal, BREEAM-NL; het zijn allemaal concepten waarmee invulling kan worden gegeven aan een duurzaam gebouw. Er is geen één waarheid, alleen hebben zijn plus- en minpunten die passen bij een bepaald soort gebruiker. Daniël de Witte werk vaak met Menno Kooistra om out-of-the box oplossingen te bedenken in een snel veranderende omgeving. Zo heeft hij samengewerkt aan het appartementencomplex De Voortuinen, waarbij in plaats van 2 liften er 4 liften zijn geplaatst, maar dan met de ontsluiting direct op de balkons van de appartementen. In Amsterdam zijn er namelijk veel klachten over geluidsoverlast op de gemeenschappelijke ruimtes van appartementencomplexen, bijvoorbeeld door verhuur via AirBNB. Door ieder appartement zijn eigen ontsluiting te geven, hebben andere appartementen er geen last van en het levert nog extra vierkante meters oppervlak op ook.
Workshop 3: Multidisciplinair Ontwerpen BENG door Martijn Geurts (INNAX)
Workshop 4: Realizing (nearly) Zero Energy Hospital Buildings together, door Wim Maassen (Royal HaskoningDHV)
Workshop 5: (Nieuwe) Gelijkspanning in de gebouwde omgeving, door Epko Horstman (BSRi)
Epko Horstman van BSRi neemt ons mee terug naar de 'Current War’ die heerste tussen Thomas Edison (gelijkspanning) en Nikola Tesla (wisselspanning). De oorlog is destijds gewonnen door Tesla omdat er nog onvoldoende technieken waren om de ‘oude’ gelijkstroom beheersbaar te maken voor grote vermogens. Het probleem lag hem daarbij vooral in de spoeltechnieken die gebruikt werden. Er is in korte tijd echter veel veranderd, waar 10 jaar de voedingsblokken van een laptop nog zo groot waren als een baksteen is het tegenwoordig, door geavanceerde chiptechnieken, mogelijk geworden om gelijkstroomomvormers in kleine behuizingen te verwerken. Epke Horstman pleit voor een overgang naar gelijkstroom omdat er volgens zijn zeggen vele voordelen zitten aan een overgang: minder verliezen door sluipverbruik in de omvormers, grotere vermogens met minder koper, en met de nieuwe technieken voor gelijkstroom is het volgens hem ook nog veiliger en gezonder.
Bovendien heeft iedereen in huis al gelijkstroom; een computer, smartphone, televisie, LED verlichting etc zijn allemaal technieken die van gelijkstroom gebruik maken. En dit zijn wel de apparaten van de toekomst. Epko heeft zelf de proef al op de som genomen door de accu van zijn elektrische auto aan te sluiten op de stoppenkast van zijn woning, hij wil niet iedereen aanraden om nu hetzelfde te doen, maar het meeste bleef gewoon werken. De overhang lijkt dus helemaal niet zo groot.
Workshop 6: De invloed van ventilatie en binnenlucht op slaapkwaliteit, door Atze Boerstra (BBA Binnenmilieu)
Workshop 7: Microklimatisering door Lisje Schellen