Zonnige GBC Zuidas Safari groot succes

Niet de neushoorn en de olifant, maar kippen, car sharing, WKO, oesterzwammen en een polderdak, dat zijn de Big Five van Zuidas. Ruim twintig participanten van vijf bestaande en toekomstige Green Business Clubs gingen donderdag 25 juni samen op Zuidas safari en ontdekten een aantal van de unieke, duurzame projecten die dit gebied mede tot duurzaamste kantorenlocatie van Nederland maken.

Met zomerse temperaturen en een strakblauwe lucht hadden de deelnemers van Zuidas Safari zich geen betere dag kunnen wensen om de Zuidas al fietsend te verkennen. De groep ontmoette elkaar in het WTC Amsterdam naast de indrukwekkende maquette van het gebied, waar Vera Luijendijk, financieel directeur Zuidas – gemeente Amsterdam en Eline Hoogendijk, projectleider van 15by15 en Hello Zuidas, de groep welkom heette. ‘De Zuidas heeft een imago van hakken-en-pakken maar is veel meer. Het is ons doel om de Zuidas aantrekkelijk, duurzaam, levendig en leefbaar te maken voor alle gebruikers en bewoners”,  aldus Hoogendijk. De middag in de duurzaamste kantorenlocatie van Nederland stond in het teken van de projecten die daar toe bijdragen.

Christiaan Huijg, algemeen directeur van het WTC Amsterdam nam de groep mee naar het car sharing project. Het WTC was een van de initiatiefnemers. Het project is uiteindelijk in samenwerking met GBC Zuidas tot stand gekomen. GBC participanten huren de Audi’s per uur, bijvoorbeeld voor een ritje naar een zakelijke afspraak.

Ook ‘harde’ duurzaamheid stond op het programma: de deelnemers namen een kijkje in de WKO van Cofely onder Mahler 4: de gigantische installatie die bestaat uit een aantal centrale aansluitingen, voorziet ruim 3 ha van warmte en koude en maakt hiervoor ook gebruik van stadswarmte van NUON. Hierna stapten de deelnemers op de fiets naar de Boeletuin voor een versnapering en het Containing Mushrooms project: op koffiedrab van onder meer de VU worden prachtige oesterzwammen gekweekt. Afval wordt hier letterlijk grondstof.

Vervolgens fietste de groep via The Edge, ’s werelds duurzaamste gebouw, naar het miniRondeel  met 200 kippen, om te eindigen bij Old School Restaurant. Daar nam de groep een kijkje op het Polderdak waar Dakdokter Friso Klapwijk vertelde hoe dit ogenschijnlijk simpele idee werkelijkheid werd.

Op het terras werd onder genot van een welverdiend drankje de Big Five besproken en nagepraat. Emilie Vlieger, projectmanager van GBC Utrecht vond vooral  het polderdak erg inspirerend: “Dit is zeker iets wat we in Utrecht op termijn ook zouden kunnen initiëren.” Er stond een Audi uit de shared fleet klaar om deelnemers terug te brengen naar hun auto bij het WTC. Timo Huisman, voorzitter van GBC Zuidas, kijkt uit naar volgende Safari: ‘Misschien kunnen we er een traditie van maken, ik kom graag langs!’.

Gerelateerd

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s