Zuidas duurzaamste toplocatie in Nederland

Gebouwen op Zuidas scoren 20% hoger op energiezuinigheid dan gemiddeld in Nederland, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek naar duurzaamheid van gebouwen in Zuidas.

Het onderzoek is een initiatief van Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en Zuidas gemeente Amsterdam en werd uitgevoerd door bbn adviseurs middels de BREEAM-NL In-Use methode. De resultaten van het onderzoek geven zicht op de kwaliteit van 820.000 m² bestaand vastgoed in Zuidas, waarvan 700.000m² kantooroppervlakte en 120.000 m² andere voorzieningen zoals VU/ VU medisch centrum. Binnen de huidige database van bbn (>4 miljoen m² kantoren) scoort geen enkele locatie zo hoog als Zuidas.

Energiezuinige gebouwen

Wat als eerste opvalt in de resultaten, is dat Zuidas op het gebied van energiezuinige gebouwen hoog scoort: 52% ten opzichte van het Nederlands gemiddelde van 32%. Ook het voorzieningenniveau en transport scoren bijzonder goed: 71% om 53%. Op het gebied van beheer en gebruik ligt de score rond het Nederlands gemiddelde, daar is nog ruimte voor verbetering.

Vergelijken

De resultaten van dit onderzoek fungeren als een nulmeting en worden gebruikt om de performance van de gebouwen en bedrijven onderling én met ruim 4.000.000 m² kantoren vastgoed in heel Nederland te vergelijken. Het biedt handvatten om de gebouwen, de bedrijfsvoering en het beheer optimaal te verduurzamen en energie en geld te besparen.

Duurzaamheidsverslag Zuidas 2014

Op 2 april worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd, samen met het  Duurzaamheidsverslag Zuidas 2014 dat bovengenoemde drie partijen ieder jaar uitgeven. De presentatie vindt plaats in het meest duurzame kantoorgebouw van de wereld: The Edge, waar Deloitte gehuisvest is. 

Lees het complete rapport.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave