DGBW: festival - LEAD-ACT-CHANGE

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Op donderdag 7 oktober organiseren we een live DGBC-festival. Ontvangst is vanaf 12.30 uur waarna het programma om 13.30 uur begint. Het DGBC-festival vindt plaats in Hotel NHOW Rotterdam en op het gloednieuwe duurzame Floating Office Rotterdam, onderkomen van onder andere het VN-klimaatcentrum. DGBC organiseert dit festival in het kader van de Dutch Green Building Week 2021. 

LEAD-ACT-CHANGE

Onder de noemer LEAD-ACT-CHANGE staat de week en het festival volledig in het teken van nieuw en verbindend leiderschap dat nodig is om echte verandering te bewerkstelligen.

CO2-reductie, Biodiversiteit en Sociale duurzaamheid

De thema's CO2-reductie, sociale duurzaamheid en de rol van de gebouwde omgeving op het herstel van biodiversiteit staan dit jaar centraal tijdens het programma.

Plenair programma op hoogte!

Op de 32e verdieping van het NHOW Hotel Rotterdam starten we om 13.30 uur met het plenaire programma! 

Sprekers

  • Ester Barendregt, Hoofdeconoom Nederland, Economie en Duurzaamheid bij RaboResearch
  • Mathijs Bouman, Econoom en Journalist bij o.a. het Financieel Dagblad en Nieuwsuur
  • Maarten van Poelgeest, Partner bij AEF en Voorzitter van de tafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord
  • Louise Vet, Bioloog en Emeritus-hoogleraar ecologie aan Wageningen University & Research
  • Niels de Zwarte, Hoofd Bureau Stadsnatuur en Adjunct-directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  • Frans Soeterbroek, Socioloog bij De Ruimtemaker
  • Onno Dwars, CEO bij Ballast Nedam Development
  • Nicole Maarsen, Co-founder bij Home.Earth 

Lees meer over de achtergrond van onze sprekers. 

Subsessies

Na het plenaire gedeelte van het DGBC-festival in het NHOW nodigen wij je uit om deel te nemen aan de diverse subsessies. Anders dan anders! Dit keer geen luistersessies in subzaaltjes, maar een programmering echt volgens het festivalprincipe. Losjes en vrij, waarbij je zelf kunt bepalen waar je gaat kijken. De subsessies vinden plaats in het NHOW, bij Floating Office Rotterdam en er zijn diverse wandelingen naar mooie voorbeeldprojecten in de buurt.

Via deze link vind je het programma! 

Aanmelden

Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is het festival dit jaar exclusief toegankelijk voor DGBC-partners en partners van de week en hun relaties. Zij kunnen zich aanmelden met een relatiecode, via het inschrijfformulier hiernaast. 

Wees er snel bij, we hebben dit jaar slechts 250 plaatsen.

Fysiek event en coronamaatregelen

Dit evenement is een fysiek evenement. Hierbij volgen we de actuele richtlijnen van het RIVM. 

Bezoekers, sprekers, sponsors en medewerkers worden voor de entree gevraagd om een coronatoegangsbewijs te laten zien in combinatie met hun identiteitsbewijs. Ook worden hier de triagevragen gesteld. 
 
Het coronatoegangsbewijs is een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag. Een negatieve test is 24 uur geldig.  Ben je gevaccineerd dan hoef je dus niet te testen. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Uiteraard gelden verder de algemene basisregels zoals thuisblijven en testen bij klachten. Wij gaan deze triage uiteraard op een prettige manier faciliteren. 

Alle maatregelen kun je hier teruglezen.  

 

Plenair

Tijdens het plenaire programma van het DGBC-festival bieden we een podium aan sprekers die leiderschap tonen op verschillende niveaus. Onder leiding van Jan Douwe Kroeske en Annemarie van Doorn gaan deze leiders uit verschillende disciplines het gesprek met elkaar aan. Daarbij staan drie thema’s centraal: CO2-reductie, de rol van de gebouwde omgeving op het herstel van biodiversiteit en sociale duurzaamheid.

Sprekers

Ester Barendregt

Hoofdeconoom Nederland, Economie en Duurzaamheid bij RaboResearch

Mathijs Bouman

Econoom en Journalist bij o.a. het Financieel Dagblad en Nieuwsuur

Maarten van Poelgeest

Partner bij AEF en Voorzitter van de tafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord

Louise Vet

Bioloog en Emeritus-hoogleraar ecologie aan Wageningen University & Research

Niels de Zwarte
Hoofd Bureau Stadsnatuur en Adjunct-directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Frans Soeterbroek

Socioloog bij De Ruimtemaker

Onno Dwars

CEO bij Ballast Nedam Development

Nicole Maarsen

Co-founder bij Home.Earth

DGBC-festival Subsessies

Na het plenaire gedeelte van het DGBC-festival in het NHOW nodigen wij je uit om deel te nemen aan de diverse subsessies. Anders dan anders! Dit keer geen lange luistersessies in subzaaltjes, maar een programmering echt volgens het festivalprincipe. Losjes en vrij, waarbij je zelf kunt bepalen waar je gaat kijken. De subsessies vinden plaats in het NHOW, bij Floating Office Rotterdam en er zijn diverse wandelingen naar mooie voorbeeldprojecten in de buurt.

Hieronder vind je het programma verder toegelicht. 

Programma subsessies

16.00 uur: Zie groen - door Nadina Galle, podium festivalvloer 7e etage NHOW

Nadina Galle bracht haar jeugd door in een klassieke Noord-Amerikaanse suburb. Hier vroeg zij zich af: hoe worden steden eigenlijk bedacht en gebouwd? Waar is de balans tussen mens en natuur? 

Vandaag is Nadina gepromoveerd tot ecologisch ingenieur, ze is technoloog, (TEDx)spreker en podcaster. Nu het klimaat verandert, kan natuur een belangrijke rol spelen in het leefbaar houden van steden en gebouwen. Nadina bewijst dat je slimme technologie kunt inzetten ter verbetering van stadsnatuur. Internet of Nature noemt ze dat. Slimme technieken verkleinen kosten en onzekerheden van levend groen en ze vergroten de goede effecten van groen. 

Slimme technieken verlagen de kosten en onzekerheden van levend groen. En daarbij vergroten ze de goede effecten van groen. Ook maken slimme technieken post corona de kantoor omgeving zowel binnen als buiten meer optimaal. Door middel van onderzoek en real-life (succes)verhalen zal Nadina in haar presentatie ons laten zien hoe het Internet of Nature wordt toegepast om nu al klimaatbestendige, leefbare steden en gebouwen te bouwen en te behouden.

Deze presentatie is onderdeel van de Green Cities Europe campagne. De presentatie wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

15.45 uur: Wandeling Biodiversiteit, Kop van Zuid

Welke mogelijkheden en kansen zijn op het gebied van biodiversiteit in een stedelijke omgeving; Theorie- en praktijkvoorbeelden worden aan elkaar gekoppeld door Nils Rutjes, adviseur ecologie bij Tauw, tijdens een drie kwartier durende wandeling over de Kop van Zuid. 
Verzamelen op 
festivalvloer 7e etage NHOW.

15.45 uur en 16.30 uur: Rondleiding Floating Office Rotterdam

Het grootste drijvende kantoor ter wereld én een BREEAM-NL Outstanding keurmerk. Ontwikkelaar RED Company neemt je mee in de ontwikkeling en bouw van dit unieke circulaire en energieneutrale gebouw én hoofdkantoor van het Global Center of Adaption. 

Verzamelen: Lobby NHOW beneden.

16.00 uur: Wandeling De Groene Kaap, Katendrecht

Ben je benieuwd hoe ‘Lead-Act-Change’ er in de praktijk uitziet?  Altera Vastgoed nodigt je uit voor een wandeling naar het nieuwe en uiterst duurzame project ‘de Groene Kaap’ in Rotterdam. De Groene Kaap ligt in Katendrecht en hier komen verschillende duurzaamheidsthema’s bij elkaar: het vastgoed heeft een laag energieverbruik en draagt hierdoor bij aan het behalen van het Parijsakkoord; het bevat maatregelen om overlast door hittestress en wateroverlast te verminderen en heeft een tal van maatregelen die de lokale biodiversiteit versterken. 
Verzamelen op festivalvloer 7e etage NHOW.

16.30 uur: Uitreiking prijsvraag INSIDE/INSIDE, podium festivalvloer 7e etage NHOW

Op het plenaire podium tijdens de subs wordt de winnaar van de winactie van INSIDE/INSIDE bekendgemaakt. Maak kennis met de genomineerde en hun producten in de expositie.

16.45 uur: Presentatie Routekaart en rapportages Paris Proof, podium festivalvloer 7e etage NHOW

Vorig jaar commiteerden diverse partijen zich aan het Paris Proof Commitment. Hoe staan zij er nu voor, hoe ver zijn ze en hoe zien hun routekaarten eruit? Tijdens deze sessie presenteren we de resultaten van de rapportages tot nu toe en laat Paris Proof themapartner Bouwinvest zien hoe zij hun Routekaart hebben ontwikkeld.


Doorlopend 

Van 15.45 uur tot 17.00 uur is de zevende verdieping van NHOW Rotterdam omgetoverd tot een festivalvloer, waar je oa doorlopend verschillende presentaties kunt bezoeken, gesprekken kunt voeren, een tentoonstelling kunt bekijken . Hier kun je op elk gewenst tijdstip langs om vragen te stellen of het gesprek aan te gaan. 

ABN AMRO inloopspreekuur subsidie-expertise, Floating Office Rotterdam

Iedereen met een vraag over het verduurzamen of bouwen van een duurzaam bedrijfspand kan hier geheel vrijblijvend met zijn vragen terecht. Experts op duurzame financiering, het verdienmodel Product-as-a-Service en subsidies gaan met je in gesprek en beantwoorden jouw vragen. Aan de hand van enkele voorbeelden vertellen zij over de mogelijkheden. En krijg je informatie mee om het thuis nog eens door te nemen. 

Circulariteit voor de hele bouwkolom

De themapartners Circulariteit roepen de bezoekers op om actief aan de slag te gaan met circulariteit aan de hand van drie boodschappen: Circulaire installaties (15:45 uur), circulair waarderen (16:05 uur) en CO2-urgentie voor de hele bouwkolom (16:25 uur). We gaan graag met je in gesprek!

#BuildingLife: nog 93 maanden

We hebben nog maar 93 maanden voordat ons CO2 budget op is. Laetitia Nossek en de Building Life Ambassadeurs vertellen meer over de urgentie van de Whole Life Carbon aanpak en wat Whole Life Carbon precies inhoudt voor de bouw en vastgoedsector. Bouw je met ons mee?

Tentoonstelling INSIDE/INSIDE

Op de festivalvloer vind je de tentoonstelling INSIDE INSIDE. Acht (middel)kleine producenten van duurzame interieurproducten en materialen maken kans op een gratis LCA en 3 jaar shinen op INSIDE/INSIDE. De genomineerden presenteren hun product graag aan jou op deze expositie.

Fototentoonstelling duurzame voorbeeldprojecten

Mooie voorbeeldprojecten van BREEAM-NL, Paris Proof maar ook circularie projecten, je vindt ze bij de fototentoonstelling in de lobby van NHOW. 

BREEAM-NL Balie

Heb je vragen over BREEAM-NL? Wil je weten wat de laatste ontwikkelingen zijn? Kom naar de BREEAM-NL Balie. Daar vertellen de BREEAM-NL kenners je graag alle ins & outs.

​​​​Commitment Corner Paris Proof

Waar loop je tegenaan op de weg naar Paris Proof, twijfel je over of welke ervaringen wil je graag horen? In de Commitment Corner kun je met al je vragen terecht bij de Programmaraad en het Paris Proof team.

Supportersruimte 

In de hoek vind je de supporters van de Dutch Green Building Week 2021. ABN AMRO, Green Cities Europe, VORM en a.s.r. Real Estate verwelkomen je graag bij hun festival-stand. 

Gerelateerd nieuws

DGBW Congres 2024 bij Titaan in Den Haag

Deelnemers DGBW Congres zetten duurzame koers voort

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!