Deelnemers DGBW Congres zetten duurzame koers voort

Er klinkt een positief geluid tijdens het DGBW Congres 2024 onder leiding van dagvoorzitter Kim Lammers. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen spreekt van klimaatoptimisme en econoom Paul Schenderling pleit voor groei in kwaliteit. Olympisch kampioen zeilen Marit Bouwmeester vertelt hoe je een winnaarsmentaliteit behoudt en Monique van Loon (Cycling 4 Climate) brengt mensen letterlijk en figuurlijk in beweging voor verduurzaming. Hoewel dat vaak in kleine stapjes gaat, ervaart Lisette Nijs (gemeente Den Haag) dat het bedrijfsleven soms al hogere duurzaamheidseisen stelt dan de overheid.

Terwijl het nieuwe kabinet zoekt naar een definitie van duurzaamheid, volgen de koplopers in de zaal de vastgestelde koers naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving. “Op duurzame koers blijven is nu belangrijker dan ooit.” Met die boodschap opent interim-directeur Daphne Braal het congres op 1 oktober bij Titaan. “Samen met onze 400 partners hebben we de goede traditie om frameworks en routekaarten te maken die mensen helpen om te verduurzamen”, vervolgt ze. Directeur programma’s en projecten Edwin van Noort benadrukt dat hiermee in detail is uitgewerkt wat een Paris Proof, circulair of klimaatadaptief gebouw in de praktijk betekent. “Nu gaat het erom dat we al die duurzaamheidsthema’s bij elkaar brengen en maatschappelijke opgaven integraal aanpakken.” 

Reden voor klimaatoptimisme  

In haar keynote noemt Ingrid Thijssen ook een voorbeeld van opgaven combineren: “Als we vlas verbouwen op 20 procent van de veenweidegebieden in Nederland, dan is er genoeg isolatiemateriaal voor 100.000 woningen. Dat levert minder CO2-uitstoot op, het water in het gebied kan omhoog en het biedt een nieuw verdienmodel voor boeren. Een win-win-win-situatie dus.” In zulke voorbeelden ziet Thijssen reden voor klimaatoptimisme: “Optimisme en vooroplopen past bij ondernemers. Koplopers zijn belangrijk, ook voor VNO-NCW. Zij laten zien dat het kan en dat er oplossingen voor het klimaatvraagstuk zijn. Dan kunnen anderen niet meer zeggen dat duurzaam bouwen niet mogelijk is.” 

Groene en kwalitatieve groei  

Groene groei is daarbij de enige optie, volgens Thijssen. Want fossiele groei of economische krimp ziet ze niet als een realistisch scenario. Econoom Paul Schenderling schreef het boek ‘Er is leven na de groei’. Daarmee doelt hij op kwantitatieve en financiële groei. “Vooruitgang houdt niet op als we niet meer streven naar kwantitatieve groei. Er volgt een tijdperk van bloei met een betere kwaliteit van leven en meer biodiversiteit.” Schenderling schetst denkrichtingen om vanuit een sociale, ecologische en economische visie een duurzame toekomst vorm te geven. 

‘We wonen het ruimst in het krapste land’  

Om ook de benodigde 900.000 woningen op een duurzame manier te realiseren, is onze voornaamste oproep aan het kabinet: ga van bouwopgave naar woonopgave. Creëer betaalbare woningen binnen bestaande gebouwen. En als er echt nieuwbouw nodig is, dan moet dat op duurzame wijze en binnen de planetaire grenzen, stelt Braal. Sanne van Manen van Platform Woonopgave licht in een van de subsessies uit hoe dit op duurzame wijze kan. Want we wonen het ruimst in het krapste land. Gemiddeld hebben we in Nederland 24 keer meer woonruimte per persoon dan een eeuw geleden, stelt Frank Wassenberg van Platform 31. 

Een genoemde oplossing is woningen optoppen, waarvan Dura Vermeer en Seniorenhuisvesting Rotterdam met het concept ‘Blokje op’ een concreet voorbeeld tonen tijdens een sessie.  

In het programma ‘De nacht van KRO-NCRV’ op NPO Radio 1 vertelde manager Kennis & Innovatie Jan Kadijk meer over duurzaamheid en de woonopgave. Beluister het fragment.   

‘Regelgeving helpt enorm’  

Meer mensen meekrijgen blijft een grote uitdaging bij het opschalen van de oplossingen die voorhanden zijn. Lisette Nijs (gemeente Den Haag) zegt daarover: “Veel inwoners van Den Haag zijn in eerste instantie bezig met bestaanszekerheid. En sommige keuzes zijn goed voor de stad en de mensen die er wonen, maar vragen wel andere offers. Meer groen realiseren kan bijvoorbeeld leiden tot minder ruimte voor de auto.”   

De lokale en Europese overheid kunnen helpen om verandering te bewerkstelligen en koers te houden. Met de Europese Green Deal is er veel wet- en regelgeving bij gekomen op het gebied van duurzaamheid. En al die regels maken verduurzamen niet per se moeilijker, maar helpen juist enorm, vindt Van Noort. “Die zorgen ervoor dat duurzaamheid niet meer weg te denken is.” Onder andere gemeente Rotterdam liet zien wat de EU Taxonomie in de praktijk betekent. CFP Green Buildings gaf bezoekers concrete handvatten om aan de slag te gaan met de CSRD. En net als in de sport, helpt het daarbij om je huiswerk goed te doen, volgens olympisch kampioen zeilen Marit Bouwmeester.  

Winnaarsmentaliteit  

“Want als iemand weet hoe je koers moet houden, ben jij dat”, zei dagvoorzitter Kim Lammers tegen Bouwmeester. “Als je uitdagende doelen hebt, moeten je acties dat laten zien. Het is niet altijd makkelijk, maar dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je een winnaarsmentaliteit kunt laten zien bij tegenslagen”, geeft de olympisch zeilster het publiek mee.  

Tot slot liet Monique van Loon van stichting Cycling 4 Climate zien hoe je mensen in beweging brengt voor verduurzaming. Met de wielertocht Climate Classic stimuleren Van Loon en haar collega’s mensen op een laagdrempelige manier om zich in te zetten voor het klimaat. “We fietsen langs een denkbeeldige kustlijn die ontstaat als we niks tegen klimaatverandering doen. Dankzij de sport bereiken we mensen die we op een andere manier niet bereiken. En als we mensen in hun hart raken, komen ze in beweging.”  

Samen op koers 

Het DGBW Congres was onderdeel van Dutch Green Building Week 2024 met als thema Samen op koers. Om de duurzame beweging te vergroten, organiseerden onze partners en andere koplopers uit de bouw- en vastgoedsector allerlei activiteiten tijdens de week. Van een vaartocht langs voorbeeldprojecten tot aan een duurzame game, webinars, workshops, kennissessies en rondleidingen. Ook tijdens het congres volgden deelnemers een rondleiding bij voorbeeldprojecten op de Binckhorst.

Heb je de evenementen gemist of wil je je verder verdiepen in diverse duurzaamheidsthema’s? In het DGBW Magazine vind je een link naar ons duurzame woordenboek, voorbeeldprojecten en relevante publicaties. 

Gerelateerd

Binnenhof Den Haag

Minister Keijzer zet aanscherping MPG in de ijskast

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

Ronald Huikeshoven

Ronald Huikeshoven vertrekt als bestuurslid van DGBC