Zij voegen zich bij de grote groep marktpartijen uit de bouw- en vastgoedsector die zich committeren aan de doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen.
Behalve NS Stations en het Rijksvastgoedbedrijf, hebben de afgelopen maanden de volgende bedrijven ook hun handtekening gezet: Ausems Vastgoed, BBA B.V., Briq, De Groene Jongens, Deltares, Equity Estate, Halmos Adviseurs, Handelsbanken, Hedgehog Company, HWRK, Innovattic, Keratop, Knauf, LBP|Sight, MEE Modular, PPREF, RED Company, Techniplan, Valstar Simonis, Whitewood en Woody Building Concepts.
De teller staat hiermee op 114 ondertekenaars van het Paris Proof Commitment van DGBC. Bekijk hier alle Paris Proof Commitment-ondertekenaars.
De hele keten doet mee
De nieuwe ondertekenaars vertegenwoordigen een brede mix van beleggers, financiële partijen, ontwikkelaars, kennisinstellingen, installateurs en adviseurs. “Het is mooi om te zien dat zoveel verschillende partijen hun handtekening hebben gezet. De hele keten doet mee. We horen uit onze achterban dat partijen steeds meer de vraag krijgen vanuit hun klanten en opdrachtgevers of ze al rekenen met de Paris Proof-doelen of het commitment hebben ondertekend. We zien steeds meer dat Paris Proof de standaard wordt in de bouw- en vastgoedsector,” zegt Martin Mooij, programmamanager bij DGBC.
Yvonne van der Brugge-Wolring, directeur-generaal bij het Rijksvastgoedbedrijf: “We bouwen duurzaam of we doen het niet. En dit ondertekenen wij met het Paris Proof Commitment.”
Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij NS Stations: “NS wil voor 2050 ‘Paris Proof’ zijn. Dat hebben we concreet uitgewerkt. Met een portefeuille van monumenten, waar de deur altijd open staat, is dat een hele uitdaging.”
Vanuit je eigen rol
De ondertekenaars gaan ieder vanuit hun eigen rol meten op werkelijke energiegebruik en vastgoed versneld verduurzamen. Voor de bestaande bouw betekent dat sturen op werkelijk energiegebruik en ingrijpend verduurzamen. Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten sturen ontwikkelaars en bouwers die het commitment hebben ondertekend op materiaalgebonden CO₂-emissies en toetsen deze aan de doelstellingen per jaar van het CO₂-budget. Adviesbureaus ondertekenen voor sturing op beide aspecten: energie- en materiaalgebonden uitstoot. Bovendien brengen alle ondertekenaars de partijen om zich heen in beweging om ook Paris Proof te worden.
Paris Proof Congres 2023: meten, weten, doen!
Jaarlijks organiseert DGBC het Paris Proof Congres. Dit evenement geeft bezoekers inzicht in het invullen van hun korte en lange termijn doelen op het gebied van duurzaamheid met inspirerende sprekers, praktische voorbeelden en handige tools. Tijdens het uitverkochte evenement stonden onder andere op het podium gedragswetenschapper Reint Jan Renes, Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform en Diederik Samsom, kabinetschef van Europese klimaatcommissaris Wopke Hoekstra.