Annemarie van Doorn: sociale duurzaamheid belangrijk onderwerp voor bouw- en vastgoedsector 

Wat een inspirerende werksessie samen met ULI Nederland over sociale duurzaamheid deze week! Ik stond als dagvoorzitter samen met Nicole Maarsen voor een zaal vol energie met opvallend veel jonge mensen, die met elkaar in gesprek gingen over de grote sociaal maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, en de rol van de bouw- en vastgoedsector.  

Mensen met verschillende rollen, grote bedrijven en eenpitters, met allen de drive om concreet te maken wat we nu nodig hebben en moeten doen om op sociaal gebied een positieve bijdrage te leveren. 

En die bijdrage is nodig. Michel Scholte van Impact Institute en door MVO Nederland uitgeroepen tot minister van de Nieuwe Economie vertelde dat we in Nederland zeven klassen hebben en dat deze zeven klassen elkaar nauwelijks ontmoeten. Dit zorgt voor kansenongelijkheid waar de gebouwde omgeving een directe oorzaak van is. Hoge huur- en koopprijzen werken deze ongelijkheid logischerwijs in de hand. Maar ook groen, voornamelijk aanwezig in de rijkere wijken; ook dit zorgt voor ongelijkheid als het gaat om gezondheid. 

Ook een onderwerp als inclusiviteit kwam veelvuldig langs. En het belang van ontmoetingen en sociale cohesie. Wanneer je je een onderdeel voelt van de buurt neem je sneller ook de verantwoordelijkheid voor je buurt. Je thuis is dan niet alleen je huis maar is ook de straat waarin je woont. Het verduurzamen van een wijk wordt dan vele malen eenvoudiger omdat mensen zich betrokken voelen. En dit heeft ook weer verdere positieve gevolgen als het gaat om bijvoorbeeld het verminderen van eenzaamheid en gezondheid op langere termijn. 

Het ging tijdens de werksessie ook over veiligheid op de bouwplaats. En we spraken over mensenrechten in de productieketen van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe duurzaam zijn die als mensen ze in erbarmelijke omstandigheden tegen een hongerloontje moeten maken? 

Zo veel vragen en uitdagingen. Coen van Oostrom van Edge Technologies schetste het dilemma al aan het begin van de werksessie. Wat heeft nu werkelijk impact? 

Persoonlijk ben ik onder de indruk van zijn idee om voor elke 30.000 m2 kantoorontwikkeling 30.000 m2 scholen te voorzien van sensoren en betere ventilatie. Dan heb je echt direct een positieve invloed op kansengelijkheid, omdat de leerprestaties van kinderen enorm toenemen als gebouwen beter geventileerd zijn. 

De volgende stap voor Dutch Green Building Council is verdere kennis te ontwikkelen, te kijken wat er al voorhanden is ook internationaal, en concrete KPI's op te stellen met mogelijk een 'social impact framework' voor de bouw- en vastgoedsector. 

Ik dacht even terug aan het begin van Paris Proof. Ook daar begonnen we met een werksessie en lege vellen papier. Nu staat het als een huis, en zijn er vele partijen in de bouw- en vastgoedsector die de doelstellingen van Paris Proof nastreven. 

Ons is duidelijk geworden; sociale duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor de bouw- en vastgoedsector. Het is noodzakelijk en inspirerend. 

Annemarie van Doorn

Lees het complete verslag van de werksessie samen met ULI Nederland.

SDG's

Logo voor Geen armoedeGeen armoede | Logo voor Goede gezondheid en welzijnGoede gezondheid en welzijn | Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Eerlijk werk en economische groeiEerlijk werk en economische groei | Logo voor Ongelijkheid verminderenOngelijkheid verminderen | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Verantwoorde consumptie en productieVerantwoorde consumptie en productie

Professionals

Nicole Maarsen

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen